La det bli spon! Justering og tilpassing av trehøvelen – og litt om høvling

Det er morsomt å høvle! Det gir en god følelse når tynne spon krøller seg og fyller benken mens høvlen hvisler. Men det forutsetter at høveltanna er kvass, og at høvlen er riktig justert.

Hvordan justerer man egentlig en trehøvel?

IMGP5203

Ta høvlen fra hverandre ved å holde fast i trekilen og høveltanna, og gi et solid slag bakpå høvelen. Slå omtrent så hardt som en irritert dommer i rettssaken i en film. Da løsner trekilen, og høveltanna kan taes ut. Bruk en plast- eller treklubbe hvis du har, ellers får høvelen et kort liv. Jeg har bare metallhammer, men høvelen er utstyrt med en metallknott som er beregnet for å slå på, så den tåler nok det for en stund – En treklubbe får heller være det første prosjektet. 🙂

IMGP5234 

Høveltanna er todelt. Selve bladet må være superduperkvass for at høvelen skal fungere bra. Hvordan finner du ut her. Den andre delen kalles sponbryter og klemmes fast til bladet med en skru. Den stabiliserer bladet og fører sponet opp og bort fra bladet. Kanten på sponbryteren skal forholdsvis nært egga på bladet. Jeg har funnet ut at 2-3 mm fungerer bra på høvelen min. Kommer den nærmere kiler det seg lett spon mellom bladet og sponbryteren.

La høvelen stå på benken og legg tanna på plass i høvelen. Sponbryteren skal vende oppover. Sett kilen på plass og klem den fast med fingrene. Hold fast i høvelen og snu den opp-ned. Med en finger over tanna og kilen er du sikker på at den ikke faller ut og skades.

IMGP5200

Sikt bakover langs sålen under høvelen, og se hvordan tanna stikker ut. Min høvel skapte fine tynne spon når tanna stakk ut som på bildet over. For å justere tanna bruker vi klubba:
-Er tanna for langt ut, slår vi forsiktig i bakenden på høvelen
-Er tanna for langt inn, slår vi forsiktig i framenden (eventuelt framme på oversiden om vi bruker en langhøvel)
-Er tanna ujevnt høyre/venstre, slår vi forsiktig på sida av bladet (i BAKENDEN av bladet, ikke den kvasse enden! 🙂 )

IMGP5201

På bildet over stikker tanna lenger ut på høyre side av høvelen. Her må vi slå forsiktig på den sida av bladet som stikker for langt ut for å rette den opp. Vi ønsker at egga på bladet skal være helt parallell med sålen på høvelen. Når det ser riktig ut, snur vi høvelen og slår forsiktig bakpå kilen for å låse fast tanna.

Prøv høvelen på en trekloss og se hvordan den skjærer. Jeg har funnet ut at det er greit å begynne med tanna langt inn, gjerne nesten skjult, og justere den gradvis utover med et lite kakk foran, helt til den skjærer fint. Er tanna for langt ut hugger høvelen lettere, og lager stygge merker i treverket.

Og så litt om høvling

IMGP5205

Vi ønsker å høvle med fibrene i treverket. Tenk på det som å stryke en katt med eller mot hårene. Dersom vi høvler mot fibrene vil fibre dras løs, og vi får en stygg overflate. Dette vises enda bedre om høveltanna stikker lengre ut. Dessuten blir det tyngre å høvle. Snu emnet og høvle med fibrene i stedet. På bildet over vises strukturen godt. Her vil vi høvle fra høyre mot venstre.

IMGP5192IMGP5197

Når vi har høvlet plan en flate, merker vi den som på flaten som vender oppover på bildet over. Da vet vi hvilken side som er referansen vår, og symbolet «peker» mot den neste sida vi høvler. Den neste sida merker vi med det trekant-lignende symbolet når vi har fått den plan og 90 grader i forhold til referansesida. Trekanten peker mot referansesida vår. Nå kan vi bruke de to sidene som referanse til alle mål og merkinger vi vil, og vi er sikker på å få rette kutt.

La høvelen bli din egen!

IMGP5208 IMGP5209

Høvelen min var ikke noe god å bruke. Den hadde rette kanter, og det kjentes godt i handa etter å ha høvlet en stund. Men her er jo da en av de store fordelene med en trehøvel: Den er laget av tre! (OVERRASKELSE! 🙂 ) Siden jeg kjøpte denne høvelen til 95 kroner på en brukthandel, var avgjørelsen veldig enkel når jeg bestemte meg for å tilpasse den til mine hender. Med et tappjern, en rasp og litt sandpapir justerte jeg høvelen så den kjentes bedre ut i hendene. Ved å helt enkelt runde av noen hjørner og kanter ble høvelen mye bedre å bruke, og det tok ikke lang tid heller! Det ville kanskje bli penere om jeg pusset ned hele høvelen og lakkerte den på nytt etterpå, men jeg synes det kjentes ganske okei ut når overflaten ikke var så glatt. Så jeg tror den får være slik som den er.

Anbefalingen min er klar – Ikke vær redd for å endre på verktøyet. Jeg kommer til å gjøre det samme med andre verktøy som ikke kjennes helt riktig ut. De er til for å brukes, og det blir mye bedre og morsommere å jobbe med dem om de er tilpasset hendene dine!

IMGP5210

 

Liker du høvler?

Jeg renoverte en eldre stålhøvel også, en Stanley #4. Les om det her. Dette er en høvel jeg bruker mye. Jeg har også gjort en lett oppussing av en Record 044 nothøvel.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.