Ei lita enkel treklubbe

Det var altså slik at jeg kun var i besittelse av hammere av metall. Metallhammere er ikke helt gunstig for trehøvler, så jeg trenger en treklubbe. En gylden mulighet til å eksperimentere med verktøy! I garasjen har jeg noe material liggende, men det er gran og uegnet siden det er mykt og lett. Varme, hvem trenger vel det? Her må vinterbrenselet til pers! Bjørk er et hardt materiale, og veier mer enn gran gjør.

Klargjøring av emne

Saging av emne til treklubbe Høvling av emne til treklubbe

Vedkubben deles i to og den ene sida høvles. Med en plan side er det enkelt å dele videre opp og høvle de neste sidene. Med vinkelen sjekker jeg i forhold til den første sida hvordan jeg ligger an.

Sjekk om emnet er rettMerking med strekmål

Strekmål er en kjapp, nøyaktig og enkel måte å merke en linje som er parallell med en flate. Her merker jeg tykkelsen til klubba før jeg sager og høvler enda mer.

Emnet merkes med kniv før det sages

Merking med kniv på emne til treklubbeForsterker knivmerket

Klubba kan jo ikke være evig lang, så jeg tilpasser lengden. Når jeg skal sage på tvers av veden merker jeg med Olfa-kniven. Bladet er så tynt at det blir supernøyaktig (selv om ikke det er et must akkurat til dette prosjektet…), og siden jeg lager snitt i veden unngår jeg at fibre dras løs fra treverket når jeg sager. Med tappjernet forstørrer jeg merket litt, slik at jeg har et spor saga får starte i.

Her skal skaftet sitte

Utsparing til skaft på treklubbe 

Jeg merker av og bruker tappjernet til å hule ut plass til skaftet. Hullet er konisk i lengderetningen for å gjøre plass til kiler. Hullet blir altså litt smalere på undersida av klubba enn på oversida.

Hode og skaft til treklubbe

 

Sammenføyning

Så er klubba klar til å settes sammen. Jeg har brukt en ende granmaterial for å lage skaft. Det er utformet på frihånd, til en fasong som kjennes bra. Jeg brukte et skarpt tappjern til å skjære ut en grov form, og rasp og sandpapir for å justere. Jeg har også lagd en tapp som skal inn i hodet på klubba (mer om hvordan det gjøres kommer i en annen artikkel). Jeg har saget to hakk ned i tappen for å banke ned kiler, og kilene er bare et par små granbiter. De viste seg å være litt svake og dermed vanskelig å banke inn, så det kan nok være lurt å bruke bjørk til kiler en annen gang.

 Montering av treklubbeFjerning av limrester

Når jeg setter sammen klubba smører jeg lim på alle flatene, inkludert kilene. Limet som klemmes ut fjerner jeg med et tappjern når det har størknet.

Ferdig treklubbe

Ferdig treklubbe Ferdig treklubbe

Og helt til sist sager jeg bort toppen av skaftet og kilene, justerer med høvelen og pusser raskt over med sandpapir. Det ble ikke så verst, med tanke på at jeg bare skulle eksperimentere med verktøy. Helst skulle hodet på klubba vært litt større, og den er litt i letteste laget. Neste klubba jeg lager skal jeg fylle med bly så den får litt mer tyngde. Men denne fungerer til justering av høvelen, og den gir nok kraft til å få kilen til å slippe når jeg skal ta ut høveltanna. Så den står til godkjent!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.