Én av metodene for skarpe verktøy

Jeg har sett litt rundt på nettet, og det er antakeligvis like mange meninger om hvordan verktøy skal skjerpes som det finnes artikler og filmer om det. Den ene metoden er nok ikke mer riktig enn den andre – det gjelder vel bare å finne en metode man er komfortabel med. Tidligere brukte jeg roterende slipestein og et enkelt bryne for å slipe kniver og tappjern, men jeg har funnet ut at det er vel så enkelt å få kvasse verktøy med benkebryner. -For MIN del, vel og merke. Andre er sikkert uenig.

300px-Sharpening_jig

Det finnes ulike metoder for å sikre seg optimal vinkel på egga på bladet, som for eksempel «jiggen» over. Jeg har aldri prøvd slike innretninger, men de gjør nok garantert jobben veldig enkel, og sørger for samme vinkelen hver gang. Likevel tror jeg at det på mange måter er en fordel å lære seg å slipe uten bruk av hjelpemidler. Det krever litt mer øvelse, men om man begynner sakte og er nøye i utførelsen, kommer teknikken raskt. Senere vil man kunne skjerpe verktøyet sitt mye raskere, og dermed ha skarpt verktøy til enhver tid. Under er det avbildet noen ulike varianter av hvordan en egg kan se ut. Hva som er optimal fasong er det like mange meninger om som hvordan man skal oppnå dem.

Image003

Til syvende og sist handler det om at skarpe verktøy må ha en kvass egg. Hvordan man oppnår det kan man la variere. Metoden jeg benytter gir en fasong som ser ut som den nederst til venstre i bildet over. Fasen blir konveks, og vinkelen er omkring 30 grader akkurat ved egga.

Det finnes også et lustusen av steiner, bryner, reimer, skiver, oljer og slipemidler for sliping. Jeg benytter benkebryner med tre grovhetsgrader. Det er billige steiner jeg har, og de slites fort. Jeg kunne tenkt meg til å eie diamantbryner, men i anstendige størrelser koster de omkring 500 kr per plate, så økonomien tillater ikke det foreløpig.

Så, hvordan gjør jeg så dette?

Jeg benytter samme fremgangsmåten om jeg skal slipe kniver, tappjern, høveltenner, eller hva det måtte være. I denne artikkelen er det tappjernene mine sin tur. Slik gjør jeg det:

IMGP5216

Jeg merker hele fasen/egga med en sprittusj for at det skal være enklere å se hvor jeg fjerner materiale.

IMGP5223IMGP5225

Jeg holder et godt tak rundt håndtaket på tappjernet med den ene hånda, og bruker den andre for å legge press mot steinen. Jeg begynner med omkring 30 graders vinkel mot den grove steinen. Når jeg sliper tappjern eller andre tykkere verktøy som høvelblad kan jeg «vippe» verktøyet frem og tilbake for å kjenne hvor den riktige vinkelen er. Så skyver jeg verktøyet forover, samtidig som jeg lar vinkelen bli lavere. Slik oppnår jeg en konveks fasong på fasen og egga. Jeg legger press på verktøyet i begge bevegelsene – både forover og bakover. Bevegelsen og vinkelen her er avgjørende for å få en skarp egg, så det er veldig viktig å gjøre dette riktig. Begynn sakte og forsøk å få det riktig. Hastigheten kommer etter hvert. 🙂

IMGP5226

Underveis sjekker jeg hvor jeg har fjernet materiale og hvordan jeg må vinkle verktøyet videre. Det er her tusjmerkene er til hjelp. Når jeg har fått rett fasong, og egga begynner å kjennes kvass ut, snur jeg steinen og fortsetter på samme viset mot den fine sida av steinen. For verktøy som ikke er blitt veldig sløvt, og bare skal «lives opp» litt ekstra, hopper jeg gjerne rett til dette steget. Den grove siden av steinen bruker jeg bare til å raskere få formen på en egg som er veldig sløv.

IMGP5227

Når jeg har tatt av så mye materiale som kreves, snur jeg verktøyet, legger det flatt ned på steinen og drar én gang mot meg, for å dra av den roa som har oppstått.

IMGP5228IMGP5229

Til sist benytter jeg den fineste steinen på akkurat samme viset, forside og to-tre drag på baksiden. Nå sliper jeg bort de ørsmå stripene som den grovere steinen har skapt i verktøyet.

IMGP5230

Siden jeg har en billig stein, slites den fort. Alle steiner slites, men de mer kostbare vil holde seg lenger. Konsekvensen er at steinen får en fordypning mot sentrum, noe som gjør det vanskelig å få en helt rett egg. På bildet over vises det godt at den fine steinen som er rett har polert midten av fasen/egga, mens kantene fremdeles er matt etter den grovere steinen.

IMGP5232

For å øke levetiden på steinen og forbedre resultatet av verktøyslipingen, bruker jeg et lommebryne til å slipe ned benkbrynet og skape en planere flate. Dette må gjøres hver gang steinen er i bruk. Jeg beveger lommebrynet i sirkelbevegelser over hele flata på benkebrynet, og jevner dermed ut gropa i midten ved å slipe bort de høyere kantene. For øvrig forsøker jeg å bevege verktøyet fra side til side mens jeg sliper for å fordele slitasjen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.