Rubanken banker ikke ru? – høvelsålen må planes

Jeg har to høvler, begge er av tre. Foruten normalhøvelen som jeg fant på et loppemarked for noen få kroner har jeg en rubank etter Edvard. Rubanken – eller langhøvelen om du vil – er mange år gammel, og den fungerer ikke lenger. Jeg har slipt opp høveltanna til japansk samurai-standard, men den vil bare ikke skjære spon. Hvorfor? Jo, det viser seg at høvelsålen er plan som en gyngestolmeie.

IMGP5236

Jeg stoler på vateret mitt, og antar at det ikke lyver. Og da er konklusjonen at her må noe gjøres med høvelen! Faktisk så kan jeg rugge høvelen fram og tilbake diagonalt om jeg legger den ned på høvelbenken!

Til verks

IMGP5239

Her har jeg klemt fast en totoms-fire på høvelbenken med P60 sandpapir i klem. Jeg bruker planken som føring, og begynner å pusse høvelsålen flat. Hvordan vet jeg at høvelbenken er flat da?

IMGP5235

Igjen – jeg stoler på vateret mitt, og har prøvd det mot benken alle mulige retninger og steder, og det slipper ikke lys under. Jeg har også siktet nedover langs flata og sett etter vridning, og det har jeg ikke observert. Derfor godkjenner jeg benken som plan. Jeg kunne lagt en litt tykk glassplate mellom, men det hadde nå ikke jeg. 🙂

IMGP5237

Etter noen drag snur jeg høvelen og ser, og det er veldig tydelig hvor problemet ligger. Tåa og den ene sida på hælen er mye lavere enn resten av sålen. Så her er det bare å fortsette en stund til. Og her er det en ørliten detalj som er akk så viktig. Glem nå ikke å trekk høveltanna tilbake! Jeg lar den stå i høvelen og slår fast kilen, fordi den vil spenne opp høvelen og kan gi en litt annen kurve enn om den ikke er der. Men jeg sørger for at det er god klaring mellom tanna og sandpapiret!

IMGP5240

Etter hvert begynner sålen å bli plan. Det tar omkring en halv time med pussing før denne kompisen er flat! Jeg vet jeg har fått sålen plan når det er pussemerker under hele sålen. Da er hele sålen i kontakt med sandpapiret, og jeg bytter ut papiret med et finere papir; P180.

IMGP5241

Her bruker jeg en blyant og tegner noen strek på tvers av sålen langs hele høvelens lengde. Det gjør det lettere å se hvor papiret har kontakt mens jeg pusser. Nå trenges det bare noen få drag for å jevne ut stripene som det grovere papiret har etterlatt, og sålen har fått en overflate som silke.

IMGP5248

Se der ja! Det var rubanken sin det! 🙂 Helt plan såle gir helt plan flate når jeg høvler, og jeg får god kontroll på tykkelsen til sponene.

Minstemann sin tur

IMGP5242

Jeg lar like godt normalhøvelen min få en runde med det samme. Her er det bare en mindre grop akkurat ved åpningen til tanna, og det tar bare noen få drag på hvert av sandpapirene før sålen er helt plan.

Denne behandlingen fjerner naturligvis noe av materialet fra høvelen, men det er en dyd av nødvendighet for å holde høvelen i brukbar form. Treverk er et levende materiale, og det vil kunne forandre form ettersom temperatur og luftfuktighet endrer seg. Det kreves nok mange år for en høvel å slå seg så mye som min rubank hadde gjort, og jeg måtte fjerne en del materiale. Men om en høvel justeres et par gang i året tilsvarende det jeg gjorde med normalhøvelen min må det fjernes så lite materiale at jeg har nok høvel all min tid likevel.

IMGP5247

Problemet som kan oppstå er at åpningen for tanna utvides etter hvert som man sliper bort materiale, siden kilegangen opp igjennom høvelhuset er skrå. På bildet er tanna trukket inn i høvelen, og klaringa mot sålen ser derfor større ut enn den er. Men åpninga er fremdeles vinkelrett mot kanten av sålen, og har ikke utvidet seg merkbart med behandlingen rubanken fikk idag.

Stearin gir en bedre høvel

IMGP5243

Og sist, men ikke minst: Høvelen glir mye lettere og blir mye bedre å bruke om sålen vokses. Jeg har ikke voks for hånden, så jeg brukte barndommens kjelke-tjuvtriks: En stearinlys-stump (av ekte stearin) gir en flott gli – også for høvler!

Én kommentar til «Rubanken banker ikke ru? – høvelsålen må planes»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.