New York Times om norsk vedkultur

Jeg kom over en artikkel via Rockler Woodworking and Hardware sine Facebooksider. New York Times skriver om nordmenns engasjement i forbindelse med NRK sin satsing Nasjonal vedkveld. Det er i grunn svært interessant å lese om hvordan andre nasjoner betrakter oss nordmenn.

Artikkelen vakte stor interesse blant amerikanske lesere, og det utviklet seg raskt en debatt om hvorvidt det er riktig å bruke ved som brensel. Enkelte trakk fram eksempler som hvordan det ville bli om hele verdens befolkning begynte å hugge ned skog for å fyre. Det er en viss sannhet i dette, og heldigvis kan vi prise oss lykkelige for at klimaet rundt om i verden varierer. Man kan kanskje også snu spørsmålet den andre veien: Hvordan ville Norge sett ut om det ikke ble hogd skog til brensel?

Barken opp eller ned?

NY Times konkluderer med at det eneste som splitter Norges befolkning er spørsmålet om hvorvidt veden skal stables med barken opp eller ned. NRK mottok seksti tekstmeldinger fra ivrige seere som klaget på utførelsen av vedstabelen i sendinga, der halvparten klagde på veden som lå med barken opp, og den andre halvparten klagde på veden som lå med barken ned. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde anelse om at dette var et debattert tema, og har for min egen del alltid stablet veden med barken opp som beskyttelse mot nedbør, i god tro om at dette var det eneste riktige.

Du kan lese hele artikkelen i NY Times her: In Norway, TV Program on Firewood Elicits Passions – NYTimes.com.

NRK har for øvrig gjort Nasjonal vedkveld tilgjengelig via nett-tv.

2 kommentarer til «New York Times om norsk vedkultur»

  1. Vel det er forskjell på ved og hvordan den er anbrakt for tørk. Opp eller ned på barken betyr lite for andre treslag enn bjørk. Jeg mener at barken bør ned hvis veden er godt beskyttet mot nedbør. Hvis ikke bør den ned. Altså etter min mening……..

    1. Kan hende du har et poeng i det. Skal tro om noen har gjort målinger og forsøk på det, for å se hva som er mest effektivt?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.