Diamantbryner

Bryne av god kvalitet – Kanskje det viktigste i verkstedet?

Jeg har tatt steget og investert i diamantbryner av skikkelig kvalitet. Et godt bryne koster noen kroner, men er antakeligvis den smarteste investeringen jeg noen gang kommer til å gjøre i forbindelse med trearbeidet!

Disse diamantbrynene er produsert av DMT og koster rundt 500 kroner per stykk i Norge. Jeg bestilte et sett med tre bryner med ulik grovhet fra Amazon, og prisen endte på knapt 900 kroner inkludert frakt. I tillegg ble de levert i en flott tre-eske!

Påkostede bryner er laget av bedre materialer enn rimeligere versjoner. De gir et jevnere resultat, slites saktere og gjør det langt enklere å få skarpe verktøy. I neste omgang gir dette mye større glede i bruk av verktøyet. Den billige to-sidige steinen jeg brukte tidligere hadde fått synlige slitasjeskader allerede etter første gangen jeg slipte tappjern på den. Slitasjen viste seg som en lang avrundet grop, som gjorde det umulig å få rett kant på verktøy med bredere egg, som brede tappjern, høvler og kniver. For å begrense ujevnheten gned jeg et annet bryne mot steinen hver gang jeg slipte et verktøy, for å redusere de høyeste kantene. Likevel vil det være nesten umulig å få steinen helt plan igjen når den først er slitt.

Et diamantbryne er ofte litt mer kostbart enn et ordinært steinbryne. Fordelen med diamantbryner er at de slites saktere og holder seg derfor flate lenger enn ordinære steiner.

Første høveltanna jeg slipte med disse diamantbrynene ble skarpere enn jeg har fått til tidligere, og med tre forskjellige grovheter på brynene gikk det en del raskere også. Jeg valgte å prioritere å bruke noen kroner på anstendige bryner, og så langt angrer jeg ikke! Skulle jeg starte på nytt med helt blanke ark uten noen form for verktøy, ville nok disse brynene stått nest øverst på innkjøpslista, like etter en skikkelig kniv.

Én kommentar til «Bryne av god kvalitet – Kanskje det viktigste i verkstedet?»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.