Oppussing av en eldre stålhøvel

Jeg fikk en eldre Stanley Bailey #4 stålhøvel hos pappa (Tusen takk! 😀 ). #4 er en anvendelig høvel, og etter hva jeg har forstått er Bailey svært gode høvler. Høvelen har vært utsatt for vann og var derfor noe angrepet av rust. Den trengte litt kjærlighet før den var i brukbar stand:

Sliten stålhøvel Sliten såle på stålhøvel

Første steg var å plukke høvelen helt fra hverandre. En stålhøvel er enkel å dele i mange deler og gjør det enkelt å rengjøre og pusse dem. Jeg vasket helt enkelt alle delene med vann og en oppvaskbørste, tørket av dem og lot dem ligge til de var tørre.

Stålhøvel i deler

Sålen må være glatt og slett for at en stålhøvel skal fungere. Jeg har skrevet en artikkel om hvordan høvelsålen kan planes, men akkurat denne gangen valgte jeg en litt annen løsning, bare for å prøve: Det groveste diamantbrynet mitt er 2×6 tommer, og har dermed så stor flate at det bør kunne gi en tilnærmet plan såle, så jeg benyttet dette til å slipe ned sålen til den var blank over hele flaten som er i kontakt med treverket. Det viste seg at det var et høyere punkt forholdsvis langt bak på høvelen, så det krevdes litt tid før sålen var tilfredsstillende. Basen til brynet er lagd av kunststoff og kan følgelig bøyes dersom det utsettes for press. Derfor er det en risiko for at høvelen ikke blir 100% plan, men jeg tenkte det var interessant å prøve, og det ser ut til at høvelsålen er plan. Tiden vil vise om dette var en lur metode eller ikke….

Redigert: I ettertid har jeg fått brukt høvelen en del, og den oppfører seg veldig fint. Det ser ut som at metoden med bryner til planing fungerte veldig fint. Likevel vil det nok være raskere å benytte smergelpapir og en slett overflate til planing.

Spor i sålen på en stålhøvel

I sporene og på sidene brukte jeg fin smergel før jeg brukte diamantbrynet på hele sålen – i lange bevegelser langs lengderetningen. Etter hvert ble sålen glatt over det hele.

Fornyet såle på en stålhøvel

Til slutt tørket jeg over alle metalldelene med en klut fuktet med olje for å hindre ny rust, smurte litt olje på flatene som beveger seg mot hverandre og satte høvelen sammen igjen. Selvsagt slipte jeg høveltanna også! Og resultatet synes jeg ble riktig så pent! Jeg satt igjen med en praktisk talt ny stålhøvel 🙂

Oppusset stålhøvel

PS! Et lite tips: Om høvelen har vært utsatt for så mye juling at deler er ødelagt, for eksempel sprukne handtak eller lignende, så finnes det masse deler for eksempel på ebay.com. Bare vær nøye med å sjekke fraktprisene før du kjøper, så du ikke får deg en negativ overraskelse!

Liker du høvler?

Her kan du lese om justering, tilpassing og bruk av trehøvler. Jeg har gjort en lett oppussing av en nothøvel også, og her kan du lese om en liten støthøvel jeg lagde.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.