Verktøyholder du kan lage selv

Jeg har såvidt flyttet inn i snekkerboden, og det er et evig kaos der inne. Verktøyet ligger i kasser og esker, materialer på gulvet, og alt er bare rot. Jeg har hengt opp noen provisoriske hyller jeg hadde liggende, for å få noe av det viktigste lett tilgjengelig – som høvler, lim, tappjern, sager og diamantbryner. De skal få henge der inntil videre, mens jeg arbeider med verktøyholdere og andre permanente løsninger for oppbevaring. Første prosjektet er oppheng av håndverktøy og lignende – Verktøy som stadig er i bruk. Jeg ønsker ikke å bruke hele lønninga på verktøytavler, kroker ymse mer eller mindre tilpassede metallduppeditter for å henge verktøyet på. Jeg har bestemt meg for å gå for en hjemmelaget løsning. Så langt har jeg på plass en verktøyholder for tenger.

Kilelister, kileoppheng – jeg vet ikke helt hva det kalles, men systemet jeg har tatt i bruk for å holde verktøy omtales på engelsk som french cleat – fransk kile. Prinsippet er svært enkelt: En rekke med lister er skrudd fast over hverandre på veggen. Øverkanten av hver list skrår ut fra veggen med 45 graders vinkel. En motsvarende vinkel er montert på hver verktøyholder, og tres enkelt ned på lista:

Verktøyholder

Verktøyholder for tenger

Verktøyholder for tenger

Her vises prinsippet for opphenget med en verktøyholder for tenger. Det er den eneste holderen jeg har på plass så langt, men flere kommer!

Fordi lista og festet på verktøyholderen har 45 graders vinkel vil tyngdekrafta trykke holderen ned og inn mot veggen. Dermed kiles den fast, og holderen sitter som støpt, selv med lite vekt på.

Systemet er ment å gi en stor fleksibilitet fordi alt kan veldig lett flyttes rundt etter behov eller ønske, og hele sett med verktøy kan tas ned av veggen og medbringes om nødvendig. Ganske enkelt genialt!

Jeg har brukt 14 mm kryssfiner til listene. Man kan nok godt benytte helved til dette, men denne vil nok lettere kunne brekkes av fordi fibrene i treverket normalt vil løpe parallellt med lista. Listene mine er 5 cm brede, og skal (forhåpentligvis) kunne bære NOK vekt. Jeg har montert dem med en avstand på 25 cm (fra senter til senter). Jeg kan se for meg at 20-25 cm avstand er passe.

Jeg lånte sirkelsag hos pappa for å sage ut listene. Jeg brukte vekselvis rette kutt og 45 graders kutt, og måtte derfor stille inn kantføringa på saga for hvert kutt.

Saging av lister til verktøyholderSaging av lister til verktøyholderFor sikkerhets skyld klemte jeg plata fast med skrutvinger når jeg skulle sage. Vi tar da ingen sjanser!

Flere verktøyholdere

Jeg har laget flere verktøyholdere som passer sammen med systemet. Her kan du lese om en skrujernholder jeg lagde da jeg skulle prøve ut den nye nothøvelen min, og her er holdere til andre håndverktøy, hyller og skap. Ta en titt!

Én kommentar til «Verktøyholder du kan lage selv»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.