En hjemmelaget støthøvel

Jeg liker høvler. De er de peneste av verktøyene, og de er morsomme i bruk. Fra før av hadde jeg et par langhøvler – rubanker, en pusshøvel av tre og en pusshøvel av stål – Stanley nr. 4. Den minste høvlene – støthøvel, hadde jeg ingen av. Så jeg gikk ut i snekkerboden og lagde en snerten hjemmelaget støthøvel. 🙂

20130802-182947.jpg Omrisset til en støthøvel er tegnet på

Rogn er et hardt treslag og bør være godt egnet til høvler. Høvlene man får kjøpt er ofte lagd av bøk, og rogna når nesten opp til denne styrkemessig. Jeg begynte med å sage ut en smal fjøl av en rognkloss. På denne tegnet jeg inn omrisset til høvelen jeg skulle lage. Omrisset tegnet jeg på frihand og på et sted uten sprekker. Jeg ønsket å lage en i Krenov-stil siden jeg synes de er svært pene å se på.

Grovt utskåret omriss til en støthøvel

Jeg sagde og spikket ut fasongen grovt etter omrisset og brukte den som mal til en lik, bare speilvendt. Slik fikk jeg med noe av treets kambium – på begge sidene av høvelen. Kambium er det mykere og mørkere trevirket som ligger ut mot basten og barken i treet.

Utforming av mellomstykker til støthøvel

På rognklossen tegnet jeg nå inn omrisset til mellomstykkene til høvelen. Også dette var bare grove skisser.Utforming av mellomstykker til støthøvel

Utforming av mellomstykker til støthøvelSlik er plasseringen av klossene i høvelen. Høveltanna skal ligge ned langs den (ca) 45 graders skråflata på den høyre klossen. De to motstående flatene høvlet jeg for å få de helt slette.

Sammenliming av støthøvel

Jeg limte klossene og sidene sammen. Før bildet ble tatt høvlet jeg undersida av sidene, for å lettere beregne plasseringen av klossene. Der høveltanna skal stikke ut lot jeg det være noen millimeter åpning, men tenkte at det er bedre å utvide den i ettertid enn at høvelen blir for åpen.

20130802-183056.jpg 20130802-183105.jpg

Mens limet tørket begynte jeg å lage en kile. Denne skal klemme fast høveltanna.Støthøvel klar til forming

Limet fikk tørke noen timer.Utforming av støthøvel

Jeg høvlet undersida av høvelen, og sørget for at den var i rett vinkel i forhold til sidene på høvelen. Utforminga av høvelen for øvrig gjorde jeg med rasp og tappjern. Her vises undersida av høvelen, og åpninga for høveltanna. Når man bruker verktøy på endeved dras det fort løs trefibre. Derfor dro jeg raspa inn fra kanten av sålen, ikke ut over kanten.

Utforming av støthøvel Utforming av støthøvel

Større mengder treverk fjernet jeg med tappjernet. Fasen på tappjernet vendte jeg ned mot treverket for å ha bedre kontroll. Tappjernet blir mindre «aggressivt» da. Når jeg la høvelen på sida i stikka på benken la jeg en kloss mellom sålen og stikka for å unngå merker, siden sålen allerede var høvlet glatt.Fasongen til en støthøvel er på plass

Fasongen til en støthøvel er på plass.

Tverrpinne i støthøvel Tilpasning av kilen i en støthøvel

Jeg måtte ha en tverrpinne som kilen får ligge an mot. Jeg la høveltanna og kilen i høvelen og merket av plasseringa, og borret gjennom høvelen med et 2,5 mm borr. Deretter målte jeg hvor lang pinnen måtte være, skar av borret i passe lengde og brukte dette som tverrpinne 🙂

Stanley no 4 og en liten støthøvel Stanley no 4 og en liten støthøvel

Så gjenstod det bare pussing og finish. Jeg brukte sandpapir med 60, 180 og 240 korning. Til sist vokset jeg høvelen med bivoks. -Bivoks gjør treverket glatt, og på min neste høvel skal jeg ikke vokse flata som høveltanna ligger an mot og baksida av kilen. Da vil tanna holde justeringa bedre 😉

Ferdig støthøvel

Ferdig støthøvel

Jeg er veldig fornøyd med resultatet! Spesielt pent synes jeg det ble med fargevariasjonene i treverket, siden jeg lot noe kambium være på sidene av høvelen. Dette var et svært morsomt prosjekt, og jeg brukte ganske få timer på hele jobben. Jeg blir garantert å forsøke meg på flere høvler med tida!

Høveltanna

Høveltanna skar jeg ut av en høveltann fra Biltema. Det var fort gjort med baufil og metallfil. Jeg brukte også fila til å forme egga på tanna, før slipte den med diamantbryner.

20130803-022700.jpg

Det kan være lurt å legge mer penger i høveltanna enn 19 kroner, skulle det vise seg. Det var vanskelig å få et godt resultat, og egga fikk stygge merker etter kun kort tids bruk. Det virker som stålet er for hardt og sprøtt, slik at ørsmå biter knekkes løs fra egga.

20130803-023329.jpg

Liker du høvler?

Her kan du lese om justering, tilpassing og bruk av trehøvler. Jeg har gjort en lett oppussing av en nothøvel også.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.