Stearin mot gnisninger; både på verktøyet og hjemme

Stearin er et fantastisk smøremiddel! Spør bare en hvilken som helst person som er oppvokst med kjelke! Og det fungerer like godt på treverk som på metall.

På skrutvinger

Stearin på skrutvinger

Jeg bruker gjerne stearin som smurning på alt av skruer, føringer og glideflater på verktøyet mitt.

Skrutvingene på bildet over er av tre, og de var håpløse i bruk. De skrek og bar seg når jeg skulle skru på dem, og selv Chuck Norris ville vært gåen i håndleddet etter å skrudd dem helt sammen og opp igjen. Etter å ha skrubbet en stearinlys-stubbe over gjengene går skruene så lett at det holder med to fingre for å skru.

På benken

Stearin på høvelbenken

Begge tangene (stikkene) på høvelbenken har treskruer og metallføringer. De var så trege at benken ikke ville stå i ro når jeg skulle sette fast eller løsne et arbeidsstykke. En runde med stearinlyset på både metall og treverk gjør at de glir lettere enn bananskall i tegnefilmer.

På høvelen

Stearin på høvelen

For ikke å nevne høvlene. Et strøk stearin på høvelsålene gjør høvlene ugjenkjennelig! Jeg får mye bedre kontroll på høvelen og bedre følelse med treverket når sålen er glatt.

Rost Off free edition

Og når du har en metallbolt som har rustet fast eller satt seg grundig. -Tror du ikke stearinlyset kan redde deg da også? Varm opp bolten med for eksempel varmluft og sett stearinlyset mot bolten så det smelter. Stearinen blir tynnflytende og trekker godt inn mellom gjengene, og hjelper deg med å få løs bolten. Der har du et gratis handyman-tips i samme slengen!

Bruk ekte stearin

Så ta vare på stearinlysstubbene dine. De er et gratis alternativ til voks du får kjøpt på jernvaren. Men det kan være greit å nevne at det er ekte stearin det er snakk om. Hvorvidt de kunstige lysene fungerer like bra vet jeg ikke, men jeg har vel egentlig mine tvil.

Og nå har du dessuten en unnskyldning for å tenne lys og lage romantikk ikveld! Fantastisk! 🙂

PS: Forsidebildet er bare et illustrasjonsfoto som jeg har lånt hos fruen. -Det er ikke det at vi har startet adventa allerede i nordnorge 🙂

Én kommentar til «Stearin mot gnisninger; både på verktøyet og hjemme»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.