Bivoks til overflatebehandling av høvelbenken

Jeg tok en boks med bivoks med hjem for å se hvordan den tar seg ut på ulike sorter treverk. Høvelbenken var nokså matt og grå i overflaten, så jeg konkluderte med at den burde være et selvsagt offer for testing.

Personlig synes jeg naturlig treverk er veldig pent, og det finnes mange ulike former for overflatebehandling som både beskytter treverket og fremhever det naturlig vakre mønsteret i veden. Jeg har ikke brukt bivoks før, men vet fra før at voks generelt sett gir en transparent overflate med lite påvirkning av fargen til treverket. Hvordan stemmer så dette med bivoks?Høvelbenken før påføring av bivoks

Høvelbenken var matt og grå i overflaten. Ubehandlet treverk har egentlig mye av den samme framtoningen. Det ser på et vis tørt og kjedelig ut. Jeg antar dette handler om at treverket tørker ut og dessuten blekes av sollys.

Sikling først

Overflaten på høvelbenken hadde for øvrig en del streker og merker etter bruk, og for å være litt grundig skrapte jeg hele benken med en nyslipt sikling før jeg behandlet den med bivoks. Siklingen gir en glatt og jevn overflate.

Høvelbenken skrapes med sikling

Påføring av bivoks

På bildet under har jeg påført bivoks på halve benken. Her vises forskjellen svært godt! Voksen er lett å påføre, med en konsistens som minner mye om lipsyl. Jeg bruker en bomullslørve til å påføre voksen, med vekslende retning; frem og tilbake og sirkelbevegelser. Voksen nærmest trekker ned i treverket etter hvert som jeg arbeider.

Halvparten med bivoks - halvparten uten

Resultatet

Når hele overflaten er dekket av voks går jeg etter med en tørr klut og tørker bort det som gjenstår av voksrester. Det aller meste av voksen har allerede trekt ned i treverket og gitt det nytt liv. Treverket fikk tilbake gløden, og høvelbenken ser med en gang mye mer attraktiv ut. Etter at benken ble satt inn med bivoks setter ikke limrester seg like godt i overflata heller, og høvelbenken er lettere å holde ren.

Til overflater som skal utsettes for mye slitasje trenger oftere ny behandling enn flater uten så mye slitasje. Voks gir mindre beskyttelse enn for eksempel lakk, men er til gjengjeld mye mindre arbeidsom å påføre. Derfor er voks (eller olje for den saks skyld) bedre egnet til behandling av slitasjeutsatte overflater, som høvelbenken. Om det er ønskelig med en naturlig overflate uten tilført farge er bivoks et godt alternativ. Den kan også brukes til for eksempel skjærfjøler. – Bare pass på å bruk varianten som er næringsmiddelgodkjent.Høvelbenken etter påføring av bivoks

 

Én kommentar til «Bivoks til overflatebehandling av høvelbenken»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.