speilramme

Speilramme til et gammelt speil

Vi ønsket oss et speil i gangen, og Rebecca hadde tatt vare på et speil fra et gammelt garderobeskap. Det var bare en enkel speilplate uten ramme, og ville ikke vært fin å henge opp direkte på veggen, så jeg lagde en enkel speilramme til speilet.

Jeg tok flere bilder fra prosessen med å lage speilramma, men de forsvant dessverre i forbindelse med en oppdatering av telefonen min. Jeg har derfor tatt bilder av ramma slik den ble til slutt. Jeg skal forsøke å forklare framgangsmåten i grove trekk:

Materialvalg

Jeg kjøpte ferdige furulister på byggevaren som jeg brukte til prosjektet. Sammenføyningene i hjørnene utførte jeg med tappjern og en provisorisk grunnhøvel. Jeg brukte merkekniv og vinkelhake for å få tette sammenføyninger. (Siden bildene fra arbeidet er forsvunnet skal jeg lage nye artikler senere om metoden jeg brukte.) Jeg merket hele tiden listene parvis for å unngå skjevheter i ramma.

hjørne på speilramme

Innfelling av speilet

Speilet er felt inn i et spor langs hele ramma. Ideelt til dette hadde vært å bruke en nothøvel (se bilde av en slik her hos Arnes treverktøy), men det har jeg ikke. I stedet brukte jeg den nye bordsaga mi til å sage ut den største lengden av sporet, og brukte et smalt tappjern til å justere endene av sporet. Jeg la lista mot parallellanlegget på saga og senket den forsiktig ned på bladet for å unngå å sage helt ut i endene av lista.

(Redigert 10. nov 2013: NÅ har jeg nothøvel!:) )

Hjørne på speilramme
Sammenføyning i hjørnet

På den øverste og nederste lista skar jeg bort den ene kanten for å kunne sette sammen speilramma. Jeg tredde speilet i sidelistene først, og «vrei» på plass den øverste og nederste lista til slutt.

Oppheng til speilramme

Jeg tenkte på flere måter å henge opp speilramma, men valgte til slutt å bruke en fransk kile: Jeg skrudde fast ei list med 45 graders vinkel på veggen, og felte inn ei list med motsvarende vinkel bakpå ramma. Dermed henger speilet trygt, og det er enkelt å vatre opp ei enkel list mens jeg skrur den fast på veggen.

fransk kile på speilramme
Sammenføyning av speilramma og fransk kile
Fransk kile til oppheng
Fransk kile på veggen

 

fransk kile på speilramme
Fransk kile bakpå speilet

Malt overflate

Rebecca ønsket at ramma skulle være malt, så jeg brukte en grå veggmaling som vi allerede har i bruk ellers i huset.

speilramme

Bakside på speilramme
Baksida på speilramma

Andre prosjekter

En fordømt nordlendingAlle prosjektene mine er ulike. Jeg lager sjelden samme ting to ganger. Har du for eksempel sett teboksen jeg laget? Eller «den fordømte nordlendingen»?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.