Record 044 nothøvel som ny

En ny nothøvel fra England!

Jeg kom over en Record 044 nothøvel på Ebay. Med en pris satt til 15 pund og frakt på 25 pund var det et hyggelig kjøp! Denne kunne jeg hatt god bruk for da jeg lagde speilramma til speilet i gangen.


Record 044 nothøvel

En nothøvel brukes til å høvle spor (sporet kalles en not; not og fjær på Wikipedia) langs med kanten på et emne, for eksempel for å lage slisser til sammenføyning, innfelling av lister, spor til skuffer eller innfelling av skuffebunner eller bakplater.

Høvelen jeg fant så ut til å være nokså lite brukt, og den var i fin forfatning foruten litt rust på høveltennene og på to av stengene til parallellanlegget.

Record 044 nothøvel med tilbehør

Sammen med høvelen fikk jeg åtte høveltenner i ulik bredde. De er tilpasset tommemål. Tiden vil vise om jeg blir å slipe dem om til å passe metriske mål eller om de blir å fungere fint som de er.

Høveltenner til nothøvel

Til rengjøring av høvelen brukte jeg white spirit og bomullsfiller. Jeg brukte trykkluftolje (kompressorolje fra Biltema) til å sette inn delene med etterpå for å beskytte mot rust, og på gjengene på skruene.

Rengjøring og sliping av nothøvel Det var naturligvis lettest å rengjøre høvelen når den var delt opp i sine enkelte fraksjoner. Nothøvler er enkle konstruksjoner, så det var ikke så mange delene, tross alt.

Nothøvel i deler

Til slutt slipte jeg høveltennene og satte sammen høvelen igjen. Den ble nesten som ny, og fungerer utmerket!
Record 044 nothøvel som ny

Under finner du en kort filmsnutt med høvelen i bruk for første gang. Jeg prøvde den i en plankeende av gran. Resultatet ble absolutt brukbart! Jeg har såvidt startet på et lite prosjekt der høvelen kommer til nytte. -Rett og slett en boks til å oppbevare høvelen i! Om ikke lenge kommer det et innlegg om prosjektet. Til denne blir jeg å bruke svalehaler i hjørnene. Følg med 🙂

Nothøvel prøvd for første gang Resultat etter test av nothøvel

Film med test av nothøvel:

Boks til nothøvelen

Jeg lagde en teboks til å oppbevare nothøvelen i. Det kan du lese om her.

Liker du høvler?

Jeg har renovert en eldre Stanley #4 også, og du kan lese om en hjemmelaget støthøvel her.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.