Ombygging av framtange og ommøblering i snekkerboden

Framtange på høvelbenk

Høvelbenken min hadde en framtange som var for enkel til at den fungerte tilfredsstillende. Den runde plastknoppen på skruen dro med seg emnet rundt når jeg skulle feste det i benken, og dersom to emner skulle klemmes sammen ble de vridd i forhold til hverandre. Dessuten klemte den dårlig på mindre emner fordi de bare ble klemt helt i ytterkanten av knoppen. I tillegg skapte den stygge merker i myke treslag. Dette måtte jeg gjøre noe med!

Dårlig feste i framtangeDårlig feste i framtange

Framtangen ga merker i treverket

Det jeg ønsket var en litt større flate som kunne klemme fast også mindre emner, også helt opp mot plata på benken for høvling og slikt. Den måtte heller ikke vri seg når jeg strammer tangen. Løsningen gjorde jeg ganske rask og enkel:

Utforming av framtange

Underside av framtange

Det er en slags slisse ved siden av framtangen. Jeg klemte fast en bordende av gran inn mot denne slissen i framtangen, og brukte en smygvinkel og blyant til å merke på fjøla hvor kantene på slissen var.

Modifisering av høvelbenk

Fremst på knoppen var det et lokk som kunne vippes løs. Jeg borret tre hull i lokket og skrudde det fast på fjøla, og sagde ut hakk etter merkinga jeg gjorde med blyanten slik at det ble en tapp på den.

Modifisert framtangeTil slutt var det bare å stikke tappen i slissa og poppe lokket fast i knoppen, og så hadde jeg plutselig en framtange som var langt bedre i bruk!

Jeg måtte skjære litt mer av tappen med et tappjern for at den ikke skulle kile seg fast, og jeg høvlet kanten på fjøla jevn med toppen på benken. Løsningen var rask og enkel, og selv om den kanskje ikke er så pen så fungerer det veldig bra.

Ommøblering i snekkerboden

Bordsag midt i snekkerbodenJeg kjøpte ei bordsag i sommer, og bygde et bord for å sette den på. Jeg satte den opp midt i snekkerboden og tok den i bruk. Siden snekkerboden min er ganske smal, ble det en upraktisk plassering. Dessuten er det lite plass på begge sidene av saga til emner som er så lange at de stikker ut over bordet. Jeg hadde dessuten lyst til å flytte høvelbenken dit som saga var satt opp, fordi det ville gi bedre plass til å arbeide ved den. Jeg ser også for meg å bygge en større høvelbenk etter hvert, og den vil det være enda dårligere plass til der jeg hadde plassert benken fra før.

Høvelbenk og bordsag har byttet plassDen nye plasseringa ga mye bedre plass til  å arbeide med både høvelbenken og saga, i tillegg til at det ikke var så trangt å gå imellom. Ved å plassere saga skrått mot kråa ble det god plass på begge sidene og bak saga. Jeg er godt fornøyd med denne løsningen så langt.

Nå må jeg bare sette opp flere lister for verktøyoppheng bak høvelbenken, så jeg får hengt opp de mest brukte verktøyene nærmere enn de blir hengende på listene jeg har fra før. Det kommer til å bli rot veldig raskt om verktøyene blir hengende så langt unna!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.