Hobbyemner kan du klargjøre selv

Jeg bor i en landsdel hvor det er begrenset tilgang på hobbymaterialer i butikk. Jeg vet ikke om det er så stor tilgang ellers i landet heller, men det er ihvertfall helt sikkert at det eneste man får kjøpt på butikker her i området er byggematerialer og hobbyplater av furu. Hobbyplater og kryssfinér kan brukes til så mangt av praktiske prosjekter, men det er lite spennende. Ellers er det gran man får kjøpt hos byggevareforretningene, samt noe listverk.

Men er det noe denne landsdelen har, så er det skog! Den må da kunne brukes til noe annet enn brensel! Det er mange forskjellige treslag jeg skulle ønske jeg hadde tilgang på, som for eksempel eik og ask, lønn og fremmede treslag som mahogny. Men det er mange treslag som finnes masser av i nærområdet, som kan brukes til mye, som rogn, bjørk og older.

Vi skal ikke så langt tilbake i tid før jeg ikke hadde en egen snekkerbod. Jeg hadde heller ikke noe sted å tørke hobbyemner, og dermed har jeg litt begrenset utvalg i treverk når jeg vil begynne på et nytt prosjekt. Det vi derimot har en del av er tørr ved, og mye av denne er rogn og bjørk – solide treslag som kan brukes til det aller meste jeg finner på. Vedkubbene er selvsagt ikke så store, men det er heller ikke så mye jeg lager som er særlig stort – og vedkubber kan derfor fint benyttes som hobbyemner.

Klargjøring av emner

Først velger jeg ut en så stor vedkubbe som mulig i det treslaget jeg ønsker. Jeg prøver å velge ut kubbene med minst sprekker. Det er ofte kubbene som har ligget til tørk litt innimellom andre kubber, fordi disse har tørket saktere. Lange kubber er også ofte brukbare fordi veden ofte bare sprekker i endene.

For å skåne verktøyene mine og gjøre arbeidet litt enklere begynner jeg med å fjerne barken med ei øks. Man kan selvsagt bruke for eksempel en større kniv til dette, men jeg synes øksa er lettere å arbeide med, siden det er litt vekt i den og man har et godt grep.Fjerning av bark på hobbyemnerHobbyemner til klargjøringDet gjør ikke noe om det er noe innerbark igjen på kubben. Dette er uproblematisk for høvelen. Det er ytterbarken som er problematisk fordi den tetter til høvelen, og det kan være sand og jord i barken som sløver høvelen raskere.Klare hobbyemnerNår barken er borte kan jeg spenne fast kubben i høvelbenken og høvle en flate. Denne flaten er utgangspunktet for det videre arbeidet med emnet. Jeg kan bruke flaten mot bordet på bordsaga, slik at kubben ligger stødig, og sage en ny side 90 grader i forhold til den jeg høvlet. Eventuelt kan jeg rett og slett høvle den andre flaten også, og bruke en rettvinkel til å kontrollere at flatene blir 90 grader i forhold til hverandre.

Når disse to sidene er på plass kan jeg sage ut og dimensjonere passelige hobbyemner av vedkubben, nøyaktig tilpasset prosjektet jeg ønsker å lage. Det mest spennende med å bruke ved hentet fra skogen er at man ofte finner flotte mønstre i treverket, og man har mulighet til å la noe av kjerneveden eller vedens kambium få være med i prosjektet (Kambium er den mykere veden som finnes ytterst mot innerbarken). Det gir spennende fargevariasjoner i treet, og gjør prosjektene mer levende. Jeg brukte dette blant annet til høvelen jeg lagde for en tid tilbake.

Andre typer hobbyemner

Det er heller ikke bare vedkubber som kan benyttes til hobbyemner. Jeg har for tiden liggende noe bjørk og older til tørk under en presenning bak huset. Trær som skal felles i nabolaget trenger jo ikke nødvendigvis bli til ved. Kanskje man får beholde en lengde til hobbybruk? Ellers er det en idé å ta vare på spennende treverk man kommer over rundt omkring, som gammelt listverk, dørstokker, møbler og gamle byggematerialer som rives ut av eldre fjøser og andre bygg. Vindfelte trær har ofte blåved i seg – treverk hvor en forråtnelsesprosess har begynt – og dette kan gi særdeles flotte effekter i treverket.

Det finnes også noen firma som selger treverk gjennom postordre. Det blir fort kostbart å kjøpe større kvanta på denne måten, men om man trenger noen små hobbyemner til et spesielt prosjekt, har for eksempel Sløyd-Detaljer et lite utvalg av for eksempel hobbyemner, finér, rundstokk og halvfabrikat.

 

Andre metoder for å variere

Det er heller ikke alltid man trenger den store kvantiteten av spennende treslag for å få spennende resultater. Man kan kombinere ulike treslag i samme prosjektet for å lage spennende variasjoner. Eller man kan bruke ett treslag i konstruksjonen av et prosjekt og så felle inn flotte motiver av andre treslag.

Og om man er ny i forhold til hobbysnekring og ønsker en enklere måte å lage fine variasjoner, så kan man veldig enkelt bruke ulike overflatebehandlinger for å variere. Det finnes mange ulike sorter lakk, oljer og voks, og man kan bruke for eksempel spritbeis for å farge treverket før det behandles med en transparent lakk, olje eller voks. -Og så finnes det selvsagt maling, selv om mange hobbysnekkere mener det er moralsk forkastelig. 🙂

Sluttlinja er at vi får prøve å ikke se på det som en begrensning at vi har lite utvalg av treverk i de lokale butikkene. Vi får heller tenke litt annerledes, og bruke det treverket vi har rundt oss fra før. Lykke til! 🙂

Én kommentar til «Hobbyemner kan du klargjøre selv»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.