Treboks til nothøvelen

Jeg kjøpte en nothøvel på Ebay, og hadde lyst til å lage en treboks for å oppbevare den i, siden det fulgte med flere høveltenner og noen løse deler. Til material brukte jeg noe material fra bakveggen på et vitrineskap jeg hadde demontert. Dette er furumaterial, og det er ganske tynt. Jeg hadde lyst å forsøke meg på svalehaler, og tenkte dette var en god mulighet. Jeg hadde aldri lagd svalehaler før, så dette ble et lærerikt prosjekt! Nederst i innlegget finner du et stort bildegalleri og en liten film!

Jeg begynte med å sage til sidene til boksen litt større enn de skulle være.  Jeg merket én ende på hver side med kniv, og høvlet ned til dette merket.

Merking med kniv før avretting av enden

Ved å bruke kniven til å merke er det enkelt å se når man har høvlet passe langt inn på bordet. Når jeg høvler endeved som dette er jeg nøye på å ikke høvle over hele bredden, siden det vil rive løs fliser fra sida på bordet. Jeg høvler heller omtrent halve bredden, snur bordet og høvler fra motsatt side.

Høvling av endeved til treboks

Når høvelen er skarp og jeg er forsiktig med å ikke høvle ut over kanten blir resultatet veldig pent, selv i et mykt og grovt materiale som furu:
Høvlet endeved

I bunnen av svalehalene fikk jeg en del utrivninger av trefibrer, men så snart delene ble satt sammen ble alle «lytene» skjult, og sammenføyningen ser presentabel ut.

Treboks med svalehaler

Siden limtvingene presset inn langsidene på boksen kunne jeg ikke bruke vinkel til å justere hjørnene rett. Jeg målte heller diagonalen på boksen begge veier og sammenlignet målingene. Så justerte jeg til jeg målte likt begge veier. Det skulle likevel vise seg at jeg ikke fikk en helt rett treboks. Muligens har den vridd seg litt igjen mens jeg satte på de siste tvingene. Det er tydeligvis viktig å måle først, måle etterpå, måle en gang til, og så måle enda en gang for å være sikker!

Måling av diagonal på treboks

Når limet var tørt delte jeg boksen i to på bordsaga. Den ene svalehalen lagde jeg litt bredere enn de andre. Sagsporet plasserte jeg midt i denne.

Deling av treboks

Her vises skjevheten jeg fikk når jeg limte sammen boksen. Jeg gjorde en tabbe, og snudde den ene delen av ramma opp ned før jeg limte på lokket, og dermed ble skjevheten fordoblet. For å forbedre på dette vred jeg lokket i forhold til boksen slik at skjevheten ble fordelt. Så høvlet jeg alle fire sidene jevn med hverandre. -Ikke akkurat optimalt, men det gjorde ihvertfall at sluttresultatet ble greit. Dette skulle jo tross alt være en øvelse, og kun for oppbevaring av en høvel. Ingen krise 🙂

Treboks med skjevhet

Jeg limte fast en tynn list rundt hele lokket. Denne lista utgjør en dekorativ effekt, og brukes for å holde lokket på plass. Den er limt fast så den stikker noen millimeter under kanten på lokket.

Ferdig treboks

Innredningen til boksen lagde jeg av små furubiter som jeg limte fast i bunnen. Alle delene til høvelen fikk sin faste plass i boksen, og holdes på plass der. Jeg gjorde innredningen veldig enkel, uten noen omveier. Til slutt påførte jeg et strøk Danish oil på boksen.

Treboks med nothøvel

Dette har vært et lærerikt prosjekt. Resultatet ble ikke all verden, men jeg er svært fornøyd med dette siden det er mine aller første svalehaler. Det var veldig greit å gjøre et første forsøk på en treboks som kun skal brukes til oppbevaring av nothøvelen i snekkerboden. Slike prosjekter er flott for å lære seg nye teknikker. Det vil nok være langt enklere å få pent resultat med litt tykkere material, og aller helst av annet treverk enn furu. Furu er mykt og har grove fibre. Tettere og hardere treverk som bjørk eller rogn vil nok være enklere å få gode resultater på. Det er ihvertfall helt sikkert at skarpe verktøy er essensielt når det kommer til svalehaler!

Bla gjennom bildegalleriet for å se mange bilder fra byggingen av nothøvelen sin treboks:

For å unngå å rive løs fliser fra kanten av treverket når jeg skulle stusse endene på svalehalene brukte jeg små sirkulære bevegelser med tappjernet. Jeg skar av litt og litt av gangen i stedet for å «kjøre» tappjernet gjennom treverket. I tillegg var jeg nøye med å ikke skyve tappjernet utover kanten på treverket, men heller innover treverket fra kanten. Dermed har trefibrene støtte av trefibrene innenfor, og jeg unngikk at det kom løs fliser. Se på filmen under hvordan jeg brukte tappjernet:

Hva synes du om resultatet? Gi meg en tilbakemelding i kommentarfeltet! 😀

9 kommentarer til «Treboks til nothøvelen»

 1. Bra! Jeg har også kjøpt meg en høvel ala denne (en Stanley 50). Jeg kjøpte den i vår, men har hatt den liggende i DHL-pappesken den kom i fra USA.

  Nå må jeg jo ikke være dårligere, og lage en skikkelig boks til min høvel også…

  1. Takk 🙂
   Du får dele et bilde eller to når du er i mål! Vet du hvor gammel høvelen din er? Stanley hadde et elegant design på sine, spesielt de litt eldre variantene.
   Jeg vurderte å bruke skyvelokk på boksen, slik at jeg hadde en «unnskyldning» til å bruke høvelen med det samme, men ombestemte meg og gikk for et vanlig lokk. Jeg var litt usikker på om fuktigheten ville variere så pass mye at lokket ville knipe når det var rått ute og være slarkete når det var tørt.

   1. Det er nok ikke en av de eldste variantene, men med trehåndtak.

    Det ser ut som om det er noen flere deler på min, så jeg tenkte å bruke innsiden av lokket til ulike deler.

    Jeg skal ta noen bilder så får du se…

 2. Fine, informative bilder. Ble inspirert til å prøve dette med 9.klassen min! Må prøve meg fram selv først, er veldig spent på om jeg klarer å lage et godt nok eksempel 😉

  1. Hei Synne! Dette var morsomt å høre! Kjempespennende, og så flott at du vil la elevene få prøve seg på trearbeid!
   Siden det er 9. klasse du tenker å prøve dette i, kan det kanskje også være aktuelt å sinke hjørneskjøtene, eller bruke treplugger? Jeg har ingen innlegg om disse enda, dessverre, men du kan prøve et bildesøk på Google med «box joint» og «dowel joint», som de henholdsvis kalles på engelsk. Det er litt enklere varianter, som bidrar til flotte resultater selv om man ikke har all verdens erfaring med trearbeid. Ellers vil det være samme fremgangsmåten som jeg brukte med svalehalene. -Og du? Husk skarpe verktøy! 🙂 Lykke til! Og gi gjerne lyd fra deg igjen når du har prøvd det i klassen!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.