Skrujernholder av restmaterial med kilespor

Det meste av handverktøyet mitt ligger stadig i en plastkasse, men mens jeg ventet på at limet skulle tørke på prosjektet mitt med en boks til nothøvelen, benyttet jeg muligheten til å lage en skrujernholder. Så nå er ihvertfall skrujernene mine kommet opp på veggen! Og attpåtil fikk jeg brukt den nye nothøvelen til dette prosjektet.

Litt avkapp fra en granlekt ble basen til en ny skrujernholder, ganske enkelt ved at jeg skar ut en slisse med 45 graders vinkel på bordsaga. Denne passer sammen med kilesystemet jeg monterte i sommer.

Base til skrujernholder med kile

Når kilesporet var på plass tok jeg i bruk nothøvelen min. Jeg høvlet et spor over hele lengden. Sporhøvelen fungerer best når man begynner helt fremst og arbeider seg gradvis bakover på arbeidsstykket. Da får den ikke så mye å arbeide med av gangen.
Nothøvel i bruk på skrujernholder

Det er kjapt og enkelt å få et rett spor som er like dypt over hele lengden med en slik høvel. Som et alternativ til nothøvelen kunne jeg for eksempel brukt flere mindre kutt med bordsaga, eller jeg kunne brukt en handsag til å sage «veggene» langs hele sporet, og fjernet resten med et tappjern.
Nothøvel

I sporet kunne jeg klemme fast en ende av en furulist. Jeg tilpasset tykkelsen på furulisten med en grunt innstilt høvel. Jeg høvlet ned tykkelsen helt til listen akkurat gikk an å presse inn i sporet.

Skrujernholder tar form

Ut med lista igjen – Og så merket jeg en rett linje langs hele lista hvor jeg ønsker hull til skrujernene. Så fordelte jeg noen hull utover; noen med 2,5 cm mellomrom, og noen få med 3 cm mellomrom til litt større skrujern. Sånn rundt omkring 12 hull skulle vel være passelig?
Boring av hull i skrujernholder

Jeg brukte et senkebor til å fase av kantene på hullene. Kantene skulle bare såvidt fases, så jeg dro den rundt for hånd, uten bruk av maskin.
IMG_3947

 

Et par tørn på boret var nok:
Hull med fas

En stripe lim på hver side av sporet i basen skulle være greit, og en tett passform gjorde at jeg ikke brukte limtvinger. Jeg bare klemte lista på plass i sporet. Så skar jeg av endene på holderen med bordsaga. Jeg lagde en fas langs alle kantene på holderen, de fleste med høvelen. De minste kantene og inni hjørnene brukte jeg tappjernet.
Ferdig skrujernholder

Og så var den ferdig til å hekte opp på veggen – klar til bruk øyeblikkelig!

Skrujernholder

Men eee…. Rundt omkring 12 skrujern sa jeg…? Kanskje jeg skulle telle skrujernene før jeg begynte? Holderen ble ikke stor nok til å romme sylen og et ekstra flatjern jeg har to av. Hvor skal jeg gjøre av dem nå da?For liten skrujernholder?

Flere verktøyholdere

Her kan du lese om enda flere verktøyholdere jeg laget til samme systemet. Du finner holdere til håndverktøy, oppheng av hyller og til og med tunge skap. Ta en titt!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.