Tips: Skrustikke for metallarbeid i snekkerboden, og ingen benk?

Innimellom har vi hobbysnekkere behov for å gjøre mindre metallarbeider i snekkerboden. Det kan være å rette en spiker eller sage av og file en tverrpinne til en høvel. Nesten uansett hva arbeidet går ut på vil man ha behov for en skrustikke å gjøre fast emnet i. Hva gjør man da dersom man ikke har en egnet benk å montere skrustikke på?

Jeg hadde min egen skrustikke liggende løs på gulvet ganske lenge. Når jeg skulle gjøre mindre arbeider dro jeg den fram, gjorde det jeg skulle etter beste evne og skjøv den tilbake inn mot veggen igjen. Det gir dårlig arbeidsstilling, og selv om det er litt vekt i en skrustikke er den i seg selv likevel alt for lett til det meste. Stikka må sitte fast!

Det kreves ikke mer enn å skru stikka fast på en trekloss, så kan den enkelt settes fast i baktangen på høvelbenken. Det kreves heller ikke større plass til lagring enn størrelsen på skrustikka, og det er raskt og enkelt å ta den i bruk, og den sitter godt nok fast til de fleste mindre arbeider.Skrustikke på høvelbenk

Klosser som mellomlagsskiver

På skrustikka mi var det forholdsvis store monteringshull, så jeg brukte to mindre klosser som «mellomlagsskiver» sammen med treskruer for å skru stikka fast i klossen. Det kan være greit å forborre for å unngå at klossene sprekker, og kryssfiner vil være mer solid enn vanlig rettved som jeg har brukt. Klossen du monterer på kan være hva som helst – jeg brukte en kappende av 2×4″.

Forsøk å unngå griseri

Det er for det meste uproblematisk å bedrive mindre metallarbeid i snekkerboden, men jeg for min del vil ikke synes det er særlig hyggelig med metallspon og fettsøl på prosjektene mine. Tørt metallspon er enkelt å koste opp, men oljegris er så mye vanskeligere å rydde opp i. Dessuten setter det fort stygge merker og kan gjøre det vanskelig eller umulig å få maling, lakk, voks og andre overflateprodukter til å sitte. Det kan derfor være lurt å begrense metallarbeidet på høvelbenken til enkel filing eller kapping, og unngå bruk av olje og fett.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.