Grunnhøvel

Hjemmelaget grunnhøvel og høveltann

Jeg lagde en grunnhøvel, først og fremst som et eksperiment på herding av stål. Kroppen spikket jeg ut av rogn, og høveltanna er en modifisert umbraconøkkel. Og prosjektet var i grunn vellykket!

En grunnhøvel brukes til å høvle bunnen i en utsparing, for å lage jevne tapper (som på det siste bildet i denne artikkelen) eller lignende. Sålen på høvelen støttes oppå treverket, og høveltanna kan justeres i dybden for å høvle bunnen jevn.

Jeg valgte en litt utradisjonell fasong på kroppen til grunnhøvelen, inspirert av sponhøvler – jeg synes den ligner på en telefon.

Spikket kropp til grunnhøvel

Utgangspunktet for grunnhøvelen var todelt – en ting er at jeg ikke hadde noen grunnhøvel, men først og fremst hadde jeg lyst til å prøve å herde stål, og prøve å lage verktøyet helt fra grunnen av. Jeg brukte en gammel umbraconøkkel jeg hadde liggende til emne. Den filte jeg til riktig fasong og herdet med propanbrenner og spillolje. Som innfesting til høveltanna brukte jeg en del fra en liten messingslå jeg hadde liggende. Jeg festet den til høvelkroppen med skruer til et nøkkelbeslag, og gjenget opp et hull tvers gjennom høvelkroppen for å låse av høveltanna.

Høveltann til grunnhøvel

Herding og anløping

Når høveltanna var filt til riktig fasong varmet jeg den opp med propanbrenneren til den var rødglødende, og senket den raskt ned i et glass med spillolje (brukt motorolje). Etter å ha rengjort høveltanna la jeg den i steikovnen på rundt 200 grader i en times tid for å anløpe stålet. Herding gjør metallet hardt, og anløping myker det litt opp igjen til en balanse der stålet ikke er for mykt til å skjære, og ikke for hardt til å slipes.

Herding av grunnhøvel-tann

 

Jeg filte også hele «skaftet» på umbraconøkkelen slik at det ble helt rundt og passet i holderen sin. Jeg testet grunnhøvelen på en tapp jeg hadde sagd ut i et granemne, og den fungerer utmerket! Høveltanna virket passe hard, slik at den var enkel nok å slipe, og den ble så kvass at den skapte en glatt og jevn flate.

 

Grunnhøvel

Dette var et morsomt og lærerikt prosjekt, og jeg kommer til å forsøke meg på flere verktøyprosjekter i nær framtid! Fasongen på høvelen var orignial, og tanken bak var grei nok, men jeg tror nok det er en grunn til at tradisjonelle grunnhøvler har den fasongen de har. Grunnhøvelen min fungerer fint, men var litt «uvendslig» i bruk – den ble rett og slett litt for brei i håndtakene, spesielt når jeg arbeidet fra meg. Det fungerte best å dra høvelen mot meg fordi håndtakene lå best i hendene på den måten.

Under er en bildeserie fra hele prosjektet:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.