En justerbar spikkehest av gran

SpikkehestEn spikkehest frigjør begge hendene dine ved å holde fast emnet for deg, samtidig som du raskt kan snu på det og «skifte grep».

Når man spikker eller skjærer i tre har man ofte bruk for å bruke begge hendene på verktøyet for å ha bedre kontroll. Da må emnet naturlig nok sitte godt fast, og da spenner man det gjerne fast i tangen på høvelbenken, eller klemmer det fast med en tvinge. Noen ganger er dette upraktisk fordi emnet må snus ofte, og fastspenningen blir arbeidsomt og tidkrevende. Det er da spikkehesten er et smart verktøy, fordi du kan bruke foten til å spenne fast emnet. Fastspenningen skjer rett og slett med å presse mot spikkehesten med foten. Når du skal snu emnet, slipper du bare presset med foten, og emnet er løst.

Bygging av spikkehest

Til spikkehesten bruker jeg noe byggematerial av gran som jeg har liggende. Jeg dimensjonerer med bordsaga, og bruker øyemål. Spikkehesten skal bli justerbar, så jeg trenger ikke nøyaktige mål uansett.

Klargjøring av emner

Disse tre lengdene skal bli til den bevegelige delen på spikkehesten, med «pedalen» på. Jeg høvler dem parallelt slik at de blir jevne med hverandre. For at de skal ligge i ro mens jeg høvler klemmer jeg fast endene mot benken med en skrutvinge.

Høvling av materialer

Dette er den delen av spikkehesten som klemmes fast i høvelbenken. Her må det lages et hull som den bevegelige delen kan tres gjennom. Jeg lager hullet noe lengre enn bredden på den bevegelige delen, slik at den skal ha nok rom til å pendle frem og tilbake uten å klemmes mot kantene.

Jeg merker sidekantene med strekmålet, og endene med vinkel og merkekniv.

Liming

Delene må limes sammen. Til hodet på spikkehesten tilpasser jeg små deler og limer dem sammen.

Til «pedalen» lager jeg et kryss som også limes sammen.

Sammenføyning

Pedalen limes fast til stammen på den bevegelige delen, med en liten kloss på hver side som bidrar til stabiliteten. Alle de sammenlimte delene høvles og skrapes med sikling slik at kantene blir jevne.

Til slutt borer jeg flere hull med jevne mellomrom oppover langs stammen. Disse gjør det mulig å justere lengden på spikkehesten. Hullene er fordelt hele veien opp til hodet på spikkehesten, slik at høyden over festet kan justeres. Dermed kan emner med ulik tykkelse spennes fast.

Spikkehest

Fast grep

Treverk mot treverk er forholdsvis glatt. Derfor limer jeg fast fint sandpapir med kontaktlim på gripeflatene til spikkehesten. Dette bidrar til bedre grep over emnet.

Bedre grep for spikkehesten

Spikkehesten i bruk

Her er spikkehesten spent fast i høvelbenken, og jeg demonstrerer med en rognkubbe hvordan et emne kan holdes fast mens man arbeider med det.

 

P.S. Har du sett «trekuken» jeg spikket? Les om den fordømte nordlendingen her. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.