max's woodworking plans

«Ted’s Woodworking – 16.000 woodworking plans» er lureri

Ikke gå i fella og kjøp produktet «16.000 woodworking plans» som annonseres rundt omkring på internett! Produktet holder lav kvalitet og er i seg selv et brudd på opphavsrett. Slikt taper både den som kjøper produktet og de som forsøker å leve av trearbeid.

Det finnes mange mer eller mindre ulike varianter av dette produktet, som er en samling av mange ulike byggetegninger og planskisser beregnet på oss hobbysnekkere. Varianten som dukker opp oftest er Ted’s Woodworking, tett etterfulgt av Max’ Woodworking. Disse to er tilsynelatende identiske, og det finnes en videre del andre lignende varianter.

Noen varianter er tilgjengelig på nettet for nedlastning mot betaling, mens andre finnes på fysiske media som DVD. Det annonseres for disse produktene overalt – på trearbeidssider på nettet, Ebay, facebook og så videre. Når man søker på engelske begreper innenfor trearbeid får nettsidene til disse produktene gjerne høye treff også.

Hva er det «16.000 woodworking plans» tilbyr?

Max' woodworking

I annonsene får du lovnader om 16.000 plantegninger på ulike prosjekter du kan bygge selv. Tegningene skal være lettfattelige og enkle å følge. I annonsene nærmest garanteres gode resultater enten du er nybegynner eller erfaren innenfor trearbeid. Du lokkes med et tidsbegrenset tilbud, noen med mer iøynefallende avslag enn andre. Prisen du får er gjerne oppgitt til en plass mellom 35 og 50 dollar, altså en plass mellom 2-300 kroner.

For min egen del ble jeg nysgjerrig første gangen jeg kom over denne samlingen, fordi jeg tenkte at et par hundre kroner for så mange plantegninger er slett ikke så galt. Nettsiden jeg var tydelig inspirert av «TV-Shop-typen» markedsføring. Men 16.000 byggetegninger er alvorlig mye, og jeg er skeptisk til nettsider som ser useriøse ut. Derfor undersøkte jeg litt mer.

Hva er det da, egentlig?

16.000 Woodworking plans viser seg riktig nok å være en samling av byggetegninger til alt mulig fra utemøbler og boder til smykkeskrin. Et svært stort antall av tegningene er ganske enkelt bilder av prosjekter, noen gamle «blueprints», scannede tegninger fra blader og bøker, hvor mange er med svært dårlig bildekvalitet. Pakken inneholder dessuten flere byggeinstruksjoner fra IKEA! Hvor mange tegninger som egentlig er i pakken vet man ikke, men antallet er nok langt fra 16.000. Pakken er anslått til å inneholde færre prosjekter enn 16.000, og det finnes også en del duplikater.

Kort fortalt er pakken en samling av tegninger, bilder og instruksjoner samlet rundt omkring. Noe er brukbart, noe er ubrukelig. Noen av tegningene er fritt tilgjengelig andre steder på internett. Andre er ulovlig kopiert fra blader og bøker og er brudd på loven om opphavsrett.

Hvorfor skal jeg styre unna?

Selv om pakken inneholder en del ubrukelig materiale, er det også en del brukbare tegninger. Hvorfor skal vi da styre unna, når prisen er såpass lav?

  • Min personlige mening er at det er uetisk å støtte opp om en slik virksomhet, der selgeren utnytter seg av andres arbeid. Dette trenger ikke å være representativt for deg, men det er likevel greit å tenke over at dersom du kjøper produktet bidrar du til å ødelegge grunnlaget for andre som ønsker å leve av trearbeid, og dermed faktisk også for oss som har dette som hobby.
  • Dersom du lager treprodukter for salg og benytter ulovlig kopierte tegninger kan det dessuten være ulovlig.
  • Det tyder på at produktet er en del av såkalt multi-level marketing, altså pyramidesalg. Det betyr at det er flere som annonserer for og selger produktet, og gjør seg noen små kroner på det, mens den største delen av inntekten går til toppen, der opphavsmannen sitter. Pyramidesalg har i seg selv vært kritisert, og blir av mange sett på som en til dels uetisk form for virksomhet.Max' Woodworking
  • Når en person oppretter en nettside (eller flere) og går så grundig inn for å lure degtil å kjøpe et dårlig produkt – ønsker du da å støtte opp om forsøket?
  • Og sist, men ikke minst finnes det mange gode alternativer til dette produktet, som både holder høyere kvalitet og som gir opphavspersonen det han fortjener for arbeidet sitt. Dersom du er villig til å betale er det mange steder å handle som gir deg mer valuta for pengene, og det finnes flere steder på internett hvor du lovlig kan laste ned gratis byggetegninger.
  • Og dessuten, når har du tenkt å bygge 16.000 prosjekter i alle fall? Legg heller innsatsen i å finne en god arbeidstegning eller lag en selv – og legg prestisje i selve byggingen.

Hvem står bak?

Det er ikke så enkelt å vite hvem som opprinnelig står bak produktet. På nettsidene til Ted og Max finnes det ingen kontaktinformasjon, og andre sine forsøk på å komme i kontakt med opphavspersonen har så langt vært fåfengt. Det ser ut til at selskapet Clickbank står for den praktiske delen av kjøp både i forbindelse med Ted’s – og Max’ Woodworking, men heller ikke de vil oppgi noen informasjon om hvem som står bak konseptet.

Finnes det gode kilder til byggetegninger?

Dersom du ønsker å finne byggetegninger til prosjekter finnes det mange gode ressurser på internett, både som koster penger og som er gratis. Et godt sted å begynne er på http://www.freewoodworkingplan.com.

Det finnes også noen utenlandske blader om trearbeid som gjerne inneholder byggetegninger. Av norske blader er det mindre å velge fra, men for eksempel Gjør det selv har byggetegninger til ulike hus-og-hjem-prosjekter.

Videre kan du ta en tur på biblioteket. Det finnes norske og utenlandske bøker som inneholder inspirasjon og byggetegninger til større og mindre prosjekter, tilpasset alle vanskelighetsgrader.

Ellers kan det jo være både lærerikt og givende å forsøke å planlegge sine egne prosjekter. Så hent gjerne inspirasjon hos andre – se på bilder, studer prosjekter og produkter, men forsøk å planlegge dem selv, gjerne også med tegninger.

Andre om «16.000 woodworking plans»

På Woodworkersworkshop.com finnes en omfattende liste over firma, nettsteder og personer som har rapportert å bli rammet av jukset til Ted’s Woodworking. Her finnes også en god og utdypende forklaring på hvordan brudd på kopirettighetene påvirker alle andre enn den som selger produktet.

Steve Ramsey er mannen bak den amerikanske bloggen Woodworking for Mere Mortals og Youtube-kanalen med samme navn. Han har gjort en del undersøkelser i forbindelse med Ted’s Woodworking og de beslektede sidene på nettet. Dersom det jeg har fortalt om her fanger interessen din, kan jeg anbefale å se denne videoen. I videoen under forteller Steve om arbeidet han og flere gjorde for å finne ut av hvor dypt Ted’s Woodworking egentlig stikker.

Har du erfaring med produktet?

Jeg vil gjerne høre fra deg om du har vært borti dette produktet tidligere. Har du hørt om det? Har du kjøpt det? Det vil være svært interessant å høre dine erfaringer med produktet! -Og selv om jeg kommer med en del negativ kritikk her, dømmer jeg ikke noen som allerede har kjøpt produktet. Det er helt i orden å kjøpe et produkt som virker så lovende som 16.000 woodworking plans gjør på nettsidene rundt omkring.

Og har du kjennskap til andre gode nettsider, blader eller bøker som tilbyr et fint alternativ? Legg igjen en kommentar under! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.