Nybegynner med trearbeid – Hva trenger du egentlig?

Hvordan begynne med trearbeid? Som nybegynner kan det være vanskelig å vite hva du bør anskaffe for å komme i gang med trearbeid. Det er masse verktøy å velge mellom, og når man ser rundt om på nettet, i blad og i bøker er det ikke måte på hva man «trenger» for å jobbe med treverk. Freser, bordsag, båndsag, ørten høvler, jigger, rettholt, måleur, digitale vinkelmålere og så videre. Helt ærlig, man trenger ikke alt dette for å komme i gang. -Så hva trenger man da?

Er pengeboka stor nok kan man skaffe hva som helst til å forme treverk. Butikker, nettbutikker, kataloger og postordre kan lokke med verktøy til hver eneste lille arbeidsoppgave man kan finne på i snekkerboden. Men det trenger faktisk ikke å være spesielt kostbart å komme i gang med hobbysnekring. Bruktbutikker har ofte gammelt verktøy til rimelig pris, og kan være et smart utgangspunkt for å komme i gang med trearbeidet.

Verktøy til en nybegynner

Det er ikke all verden man trenger for å komme i gang med trearbeidet. Hvilket verktøy du trenger kommer jo an på hvilken type trearbeid du skal gjøre. Bygger du parkbenker og hundehus vil naturligvis verktøybehovet være et litt annet enn om du skal bygge et vitrineskap. Det jeg tenker å omtale her er verktøy som er egnet til det vi kaller møbelsnekring, småsnekring eller finsnekring. Altså det vi gjør når vi bygger skap, smykkeskrin, bilderammer eller kister til sengetøyet.

Noen grunnleggende verktøy brukes til det aller meste av arbeidet, og har du disse kommer du langt på vei. Starter du med disse verktøyene kommer du i gang, lærer å bruke verktøyet, lærer deg mer om treverket og hvordan det oppfører seg, og kan kjøpe nytt verktøy etter hvert som du måtte trenge det. Med noen få grunnleggende verktøy kan du til og med lage nytt verktøy selv etter hvert som du trenger det.

Sag

Kopingsag
Kopingsag

Skal vi bygge noe, må vi være i stand til å dele opp materialer. Da trenger man en sag. Jeg begynte med en billig tømmermannsag med herdede tenner fra Byggmakker; den sorten med oransje plasthandtak. Den var nok til å komme i gang, og fungerer veldig bra til grovdimensjonering av emner.

Når man vil lage mindre detaljer, som for eksempel svalehaler, blir en tømmermannsag fort litt for grov. Da kan for eksempel en kopingsag ta over. Denne er flott fordi den sager raskt og nøyaktig, og kan sage buer og sirkler. Ikke er den særlig dyr heller – en fra Bahco koster rundt 150 kroner. Til svalehaler og andre mindre detaljer finnes det også mindre sager som er ment for formålet.

Svalehalesag
Svalehalesag

Jeg fant meg en såkalt svalehalesag på Ebay som jeg betalte 25$ for, inkludert frakt. Det er en liten fintannet bakksag som er ment spesifikt for svalehaler. Den var godt brukt, og ikke særlig skarp når jeg fikk den i posten. Autosol og en fille gjorde saga penere, og en nøkkelfil og en flatfil var alt jeg trengte for at saga skulle bli skarp igjen.

Tappjern

Tappjernsett
Et sett med gode tappjern er noe av det viktigste du trenger

Et must når man begynner med trearbeid er tappjern. De brukes til alle typer forming av treverk og er derfor svært anvendelige. Eksempler på bruken av tappjern er (som navnet tilsier) tapper til sammenføyninger – med motsvarende hull, tilpassing av svalehaler, stussing av endene på plugger og sammenføyninger osv.

Tappjern er nærmest uunnværlige, og det er veldig greit å ha noen bredder å velge mellom. Jeg har anskaffet et sett med flere størrelser, men for min del er nok de jeg bruker aller oftest 6mm, 13mm og 24 mm. Sammen med en kappende fra en lekt kan man dessuten lage en provisorisk grunnhøvel. Når man starter må man jo gjøre det beste ut av det man har! 🙂

Tre tappjern
Skarpe tappjern er svært allsidige

Høvel

Høvelen brukes til nøyaktig dimensjonering av materialer, planing av bordplater, nøyaktig sammenføyning av bord kant i kant og så videre.

Stanley No. 4
Stanley No. 4

Høvler finnes i uendelig mange varianter og utførelser, men du kommer fint fra det meste med en Stanley nr. 4. Den er passe liten til små detaljer, og stor nok til å plane større flater. Denne kan du finne rundt omkring til en hyggelig pris, fordi det er en av de vanligste – om ikke den vanligste – størrelsen på høvler. Denne er omkring 9 tommer lang, altså rundt om 23 cm.

Enda rimeligere kan du finne gamle trehøvler. De er fine i bruk fordi de er lette, og det er enkelt å få en trehøvel i brukbar stand. Personlig synes jeg trehøvlene er svært gode å arbeide med siden de er så lette, og de glir flott mot treverket. Dermed får man god følelse med treverket man jobber med.

Høvler
Noen foretrekker trehøvler fremfor stålhøvler

Jeg skrev tidligere om hvordan jeg fornyet rubanken min. Det kreves litt øvelse for å justere høvelen raskt og presist, men det kommer raskt og krever ikke mye tålmodighet.

Det går forresten helt fint å fornye stålhøvler også – det kan du lese om her.

Et lite tips – kanten på en høvel fungerer flott som rettholt – for å sjekke om en kant eller flate er rett.

Kniv

Kniven er helt klart det viktigste verktøyet av alle. Så anvendelig til alt, billig og enkel å bruke! Og dessuten er det så masse flott man kan lage med bare kniven, uten annet verktøy eller uten en skikkelig plass å jobbe!

En enkel sløydkniv eller spikkekniv dekker det aller meste

Jeg har flere forskjellige typer kniver som jeg bruker til forskjellige ting, men et utgangspunkt kan være én spikkekniv (gjerne med litt kort blad) og én merkekniv. Merkekniven bruker du i stedet for blyant når du merker i treverket, fordi det blir mer nøyaktig og fordi du unngår flising når du sager.

Merkekniv og tapetkniv

Da jeg begynte med trearbeid brukte jeg en tapetkniv som merkekniv. Det fungerer utmerket! Senere kjøpte jeg en mindre kniv fra Stanley, som har spissere og smalere blad, og er litt bedre i handa. Det viktigste er at bladet er smalt og skarpt, fordi det gir nøyaktig resultat.

Vinkel

Vinkelen er nødvendig for å oppnå vinkelrette kutt og sammenføyninger, og fungerer dessuten som rettholt. Til trearbeid er det hendig med en såkalt kombinasjonsvinkel, der lengden på linjalen kan justeres.

Vinkler
Ulike typer vinkler

På en vinkel har man gjerne både 90 og 45 graders vinkler. Siden vinkelen er av stål, er den godt egnet til bruk sammen med merkekniven. Jeg har to ulike størrelser som jeg kjøpte samlet,  og det har vist seg å være svært praktisk. Den store når naturlig nok over større lengder, men den lille er hendigere i bruk siden den er lettere. Når det er sagt hadde jeg jo klart meg helt fint med kun den store. 🙂

Hammer

IMGP5300
En treklubbe kan du lage selv

Vi må jo banke litt innimellom, enten det er for å slå inn spiker, justere trehøvelen, eller banke bakpå tappjern. En hammer trenger ikke være så dyr før den kan slå inn spiker, men den er gjerne for hard til at du vil bruke den på verktøyet ditt. Den vil lage stygge merker, og du vil heller bruke en klubbe til dette.

Plastklubber fungerer bra, og de får du kjøpt rimelig. Velg for eksempel den sorten med plast på ene enden av hodet og gummi på den andre. Den mykere gummien kan du bruke når du vil kakke forsiktig på sammenføyningene dine for at de skal «sette seg». Den hardere siden bruker du til høvelen og tappjernene. Alternativt kan du jo lage en klubbe selv.

Høvelbenk

Det kanskje dyreste av alt du vil trenge når du starter er høvelbenken, men også sannsynligvis det aller viktigste. Man kan kanskje finne andre løsninger til å begynne med, men du er helt avhengig av å spenne fast det du jobber med når du bruker høvel, tappjern eller sag.

Min høvelbenk er ganske liten. Jo større benk desto bedre, fordi den blir stødigere.

Du vil få en langt bedre opplevelse om du har en stødig plass å arbeide, hvor du enkelt kan gjøre fast emnet, og det er fort gjort å miste motet om du mangler denne snekkerbodens stolte traver. Sats på å finne deg en skikkelig benk med det samme, eller bygg en selv som ditt første prosjekt. Den trenger ikke være så avansert, bare den har litt størrelse så den er stødig. Framtang får du kjøpt, som du kan montere på benken.

En plass å arbeide

Hvor skal du jobbe? Det kan forsåvidt være hvor som helst. Det er greit å velge en plass hvor sagflis og støv ikke bekymrer noen, men har du støvsuger går det meste bra, så lenge det ikke er i stua. 🙂

Snekkerboden februar 2014
Joakim sin snekkerbod i februar 2014

Varme er jo fint, og en plass man slipper å pakke frem alt – og pakke det bort igjen etterpå – for hver gang man skal arbeide er enda bedre. Men jeg har erfart at det er greit å ikke være for kritisk til å begynne med. Jeg gikk lenge og planla en flott snekkerbod, men kom ikke i gang med trearbeidet fordi jeg tenkte jeg ikke hadde noen plass å arbeide.

Jeg lurte en stund på å bruke et ledig soverom innomhus, men lot vær med tanke på støv. Det er nesten så jeg angrer fremdeles, fordi jeg ikke kom i gang tidligere. Bruk den plassen du har – om der er en garasje, bod, gjesterom eller hva det måtte være. Bare kom i gang, så ordner det seg med bedre plass etter hvert.

Sliping av verktøy

Til sist er det en svært viktig ting du MÅ ha: Utstyr for sliping av verktøy. Verktøyet ditt MÅ være skarpt hele tiden for at du skal få fine resultater (eller noen resultater i det hele tatt) og beholde motivasjonen. Skarpe verktøy er et krav for å drive trearbeid, ikke et alternativ. Dessuten er sløve verktøy farlige fordi vi må bruke større kraft på dem.

Diamantbryner
Diamantbryner

Det er mange alternativer til sliping, alt fra smergelpapir limt fast på en tykk glassplate eller slett flis, til bryner av mange varianter og slipsteiner.

Har du råd, vil jeg anbefale å kjøpe et sett skikkelige diamantbryner, men har du stramt budsjett kommer du fint i gang med et rimelig tosidig steinbryne fra for eksempel Clas Ohlson eller en lokal jernvarehandel.

Det viktigste er å lære seg å bruke slipeutstyret og bruke det ofte. Skarpe verktøy er et krav for å drive trearbeid, ikke et alternativ. Dessuten er sløve verktøy farlige fordi vi må bruke større kraft på dem.

Forbruksmateriell

I tillegg til verktøy er det litt materiell vi bør ha for å arbeide med tre. Også her kan man utvide og avansere i det uendelige, men igjen, har du et par rimelige saker er du godt i gang:

Trelim og sandpapir
Lim og sandpapir er noe av det du trenger

Sandpapir

Til den siste finishen på det du lager kan du bruke sandpapir. To grovheter er det du trenger; for eksempel korning på 60 og 180.

Lim

Når vi føyer sammen treverk vil vi lime. For eksempel svalehaler og sinker må limes for at de skal holdes sammen. Bruk vanlig trelim som du får kjøpt hos byggevareforretninger. Om du som jeg ikke har oppvarmet plass å jobbe, vil du ha behov for vinterlim. Det vanlige limet stivner og blir seigt når det blir kaldt.

Treverk og emner

Vi må selvsagt ha treverk om vi skal jobbe med tre! Man får kjøp forskjellige typer treverk hos byggevareforretningene, om det ikke er all verdens utvalg av fine treslag. Jeg kjøper gjerne noe vanlig byggematerial av gran i et par ulike dimensjoner, som jeg kan bruke til verkstedprosjekter som verktøyholdere, bokser og så videre. For eksempel totoms-fire og to-toms én er anvendelig til mye.

Furu er penere og lettere å jobbe med enn gran, og gir penere resultater. Det er også lett å skaffe. Det hender jeg kjøper listverk av furu eller eik når jeg trenger mindre dimensjoner. Større dimensjoner av andre treslag enn gran er vanskeligere å finne i Nord-Norge ihvertfall.

Derfor velger jeg ofte å bruke emner jeg har klargjort selv. Bjørk og rogn er solide treverk som kan brukes til mye, og jeg velger ofte disse. Older er flott til å spikke eller skjære ut figurer og lignende fordi den ikke er like hard som bjørk og rogn, og oppfører seg veldig fint. Den er rett og slett morsom å bruke!

Rognemne
To sider klar på emnet

Bare gjør det

Til syvende og sist – det aller viktigste er at vi ikke ser oss blind på det vi mangler og så gjerne skulle hatt. Har du bare en hammer og ei tømmermannsag, ja så kan du komme i gang med det også!

For eksempel kan du jo begynne med et nytt postkassestativ, et hundehus eller noen potetkasser? Eller så kan du jo lage en kasse eller kiste hvor du kan oppbevare det verktøyet du allerede har, med plass til det nye du skaffer deg etter hvert. Rustikk er jo moderne, så det er mange interiør-muligheter også. En hylle eller et lite bord spikret sammen av pallematerial vil få den mest interiørbevisste til å bli misunnelig 🙂

Så hva venter du på? Gå og lag noe! 🙂 Lykke til med trearbeidet! P.S. Jeg nevner flere steder om at det ene og det andre er enkelt å få til, uten å forklare hvordan man får det til – som å skjerpe sagtenner, provisoriske grunnhøvler og så videre. Jeg kommer til å skrive noen innlegg om slike ting i tiden framover også – så følgmed videre! 🙂

Og du? Om du savner noe eller lurer på noe, vil jeg gjerne høre om det. Jeg svarer deg gjerne!

Begynnerprosjekt og videre lesing?

IMGP5300

Trenger du et prosjekt å begynne med? Hva med ei treklubbe til å justere høvler og montere prosjekter med? Eller kanskje en boks til å oppbevare teposene i? Du kan jo også øve deg med å lage verktøyholdere eller bygge et skjul for å tørke emnene dine i.

Apropos diamantbryner, så hadde jeg et innlegg tidligere om bryner av god kvalitet. Det kan du lese her: Bryne av god kvalitet – Kanskje det viktigste i verkstedet?

Jeg har også skrevet innlegg om klargjøring av egne emner og bygging av et skjul for lagring av emner og material.

10 kommentarer til «Nybegynner med trearbeid – Hva trenger du egentlig?»

  1. Hei! Ja, jeg kjøpte et treskrin med tre grovheter på Amazon, og endte på rundt 900 kroner totalt. Det må være en av de beste investeringene jeg har gjort, for jeg er storfornøyd med dem! Jeg har også sett dem enkeltvis hos Verktøy AS og Gustavsen. I Norge må du nok regne med rundt 500 kr per bryne, men jeg har ikke sett dem i slike sett her i landet. Jeg hadde forresten et innlegg om dette tidligere: Bryne av god kvalitet – Kanskje det viktigste i verkstedet?

 1. Hei, detta kanske är lite väl sent. Men bor själv i Oslo,i en väldigt liten lägenhet. Har prövat att såga till lite tre men det är som du säger, stöv och bråk överallt. Finns det någon form av hobbyverksted i Oslo? Jag vet att detta är väldigt vanligt i sverige, men efter mycket googlande har jag fortfarande inte funnit något liknande. Har du några ideer?

  1. Hei! Jeg er ikke kjent i Oslo, men du kan prøve å spørre Norsk Husflid – http://www.husflid.no – De har helt sikkert en oversikt og kan nok hjelpe deg videre. 🙂 Bortsett fra Norsk Husflid og enkelte aktiviteter for barn har jeg ikke hørt om slike verksteder i Norge. Det kan godt hende de finnes likevel, og etter min mening er det en kjempegod idé 😀 Lykke til med både trearbeidet og letingen etter et verksted! Oppdater meg gjerne om du finner ut noe!

 2. Hei! Dette var en flott blogg. Har akkurat startet med trearbeid som hobby, så tror jeg må lese meg gjennom alle de gamle innleggene dine etter hvert.

  Men jeg har en utfordring: Jeg har allerede prøvd å lage diverse ting, men sliter med å få tak i bra materialer. Mine lokale byggevareforretninger har kun K-virke i furu, og det er ikke så bra å arbeide med. Har du noen ideer om hvor jeg kan få tak i andre materialer? Hobbyplater i furu og eik, og kryssfiner får jeg også tak i, men ellers har jeg ikke sett f.eks større/tykkere emner i eik eller lignende.

  1. Hei Filip, og takk for ei hyggelig tilbakemelding!
   Det å skaffe skikkelige materialer er en utfordring for meg også. Jeg mistenker det gjelder de fleste stedene i landet vårt. Er man så heldig å ha en trelasthandel i nærheten, har nok de mulighet til å skaffe det meste man ønsker. Byggevareforretningene er stort sett begrenset til nettopp byggevarer.

   Jeg tar vare på det meste jeg kommer over av ulike treslag. Jeg har demontert og tatt vare på treverk fra stoler og bord, og til og med et inngangsparti av glass og teak. Inngangspartiet var råteskadd, men det kan skjæres bort. Det eneste jeg er forsiktig med er skadedyr som for eksempel mått.

   Som en konsekvens er det furu jeg må bruke når jeg trenger større emner, eller bruke tre som jeg har felt selv, som for eksempel bjørk. Til mindre prosjekter kan jeg bruke de andre treslagene jeg har liggende.

   Avslutningsvis har jeg valgt en innstilling om at trearbeidet i seg selv er dekorativt uansett materiale, så kan man gjerne «krydre» med innfelte detaljer eller lignende. Vi må bare passe på å bruke svært skarpe verktøy når vi bruker mykere treslag som furu.

   Lykke til videre med den flotte hobbyen! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.