Nøyaktig overføring

Tålmodighet er en dyd

Tålmodighet er en dyd, heter det. Når vi jobber med trearbeid er dette i aller høyeste grad riktig, og viktig.

Det er utrolig fort gjort å bli utålmodig når man jobber med et prosjekt. Særlig når jeg begynner å nærme meg slutten, eller en milepæl i arbeidet. For eksempel når jeg nærmer meg å lime sammen delene. Spesielt når jeg bare har en liten detalj igjen før jeg kan prøve å sette sammen delene. Jeg blir gira og ønsker å se resultatet. Vil se hvordan prosjektet tar form, og få en liten tjuvtitt på hvordan det endelige produktet kommer til å bli.

Det er ikke noe galt i å glede seg over progresjon og resultater. Det er jo nettopp på grunn av dette at vi jobber med trearbeid. Det er rekreasjon, vi former treverk og bygger ting med hendene våre. Det å se resultater er motivasjonen med hele arbeidet, og dessuten hele hobbyen. – For det er jo nettopp en hobby trearbeid er, for de fleste av oss.

Teboks med svalehaler
Den ferdige boksen er kommet på kjøkkenbenken med teposer i.

Lær deg selv å kjenne

Jeg har lært at det er viktig å være oppmerksom på hvordan jeg handler når jeg blir utålmodig og gira. -Det å være bevisst på hvordan jeg skal forholde meg til utålmodigheten.

Nøyaktig overføring
Nøyaktig overføring av merker fra ett emne til et annet.

Når jeg kommer til et slikt kritisk punkt, der jeg snart kan få se hvordan produktet mitt ser ut til nå, er det viktigere enn noensinne at jeg har god tid, og tar meg god tid. For min del skjer det gjerne at jeg setter meg mål om å nå så så langt før jeg tar kveld, før middag eller før Rebecca kommer hjem fra jobb. Etter hvert som klokka går, begynner tidspresset å stige. Med stigende tidspress er det utrolig fort gjort å gjøre feil, ta snarveier eller gjøre feil valg.

Det jeg har lært er at når jeg blir utålmodig må jeg legge fra meg arbeidet mitt, og vente med å jobbe videre til jeg har bedre tid. Når jeg jobber i snekkerboden må jeg ha en tidsmargin, ellers øker risikoen for at jeg slurver og gjør feil. -Akkurat som jeg gjorde da jeg endte opp med å snu lokket feil vei, da jeg lagde en boks til den nye nothøvelen min.

Jeg tror ikke jeg er alene med denne egenskapen

Desto mer rutinert man blir, jo mindre blir risikoen for å gjøre feil. Men å bli så rutinert i en hobby tar tid. Særlig når man stadig vil utfordre seg selv med stadig mer omfattende prosjekter, mer avanserte sammenføyninger, flottere finish og så videre. Og det er så mange aspekter rundt trearbeidet som krever tid og tålmodighet i seg selv.

Ferdig skjærfjøl, detalj av ende
I detaljene ser du om du har tatt deg god nok tid

I særdeleshet gjelder dette de siste detaljene, finpussen og finishen på et produkt. Det heter at de siste 10% av et prosjekt er halve jobben. Det er viktig å huske at selv om det er kun småting som gjenstår, tar disse småtingene gjerne like lang tid som de større delene av et prosjekt. Samtidig er det ofte detaljene som avgjør hele resultatet. Hvorvidt vi tar oss tid eller slurver med detaljene kan være avgjørende for hvorvidt vi blir fornøyd eller misfornøyd med hele prosjektet.

«Det er alltid vanskelig å reversere unøyaktighet i mitt arbeide, fordi noe må fjernes, og du ender alltid opp med noe mindre. Men i det minste sitter du igjen med integritet.»

– Paul Sellers (fritt oversatt)

Styr unna fella

Rett vinkel
Nøyaktig merking når to deler skal føyes sammen.

Det jeg må gjøre for å unngå å ta snarveier, gjøre feil eller ta feil valg, er å sørge for å ha nok tid når jeg arbeider i snekkerboden. Begynner jeg å få dårlig tid, må jeg være streng med meg selv og ta en pause. Avslutt arbeidet, og kom heller tilbake senere. Jeg vet at jeg angrer dersom jeg har det så travelt at resultatet blir annerledes enn jeg så for meg.

Det samme gjelder når jeg er usikker på for eksempel en løsning. Hvordan skal jeg gjøre dette? I stedet for å dure videre og risikere feil, må jeg ta en pause. La tankene sette seg litt, eller eventuelt hente inspirasjon fra andre.

Feil som skyldes hastverk tar mye av gleden bort fra det endelige produktet. Vi har derfor mye å tape på hastverksarbeid. Hastverk i seg selv kan dessuten ta bort gleden med hele trearbeidshobbyen.

Helt til slutt

Basert på mine egne erfaringer; ta deg tid til å være nøyaktig. Ta deg tid til å gjøre gode valg, og til å dobbeltsjekke at det du gjør er det riktige. Legg prestisje i arbeidet. Vi har det tross alt ikke så travelt.

Paul Sellers om integritet

Jeg tar med dette som en kuriositet. Mitt største forbilde innenfor trearbeid – Paul Sellers – forklarte med veldig fine ord, viktigheten av å jobbe nøyaktig og kontrollere seg selv ofte. Paul sin konklusjon er at vår integritet som trearbeidere ligger i å arbeide nøyaktig. -Og om du arbeider unøyaktig må du før eller senere korrigere likevel.

Squares
Fra Paul Sellers Facebookside

Besøk gjerne Paul sin egen nettside. Han skriver mye flott om både trearbeid og har mange tanker om livet for øvrig.

Er du nøye i arbeidet ditt?

Hva gjør du for å sikre at resultatet ditt blir nøyaktig? Skriv en tilbakemelding i feltet under 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.