Treskjærejern – et forsøk på å smi stål, og en gass-smie

Jeg har forsøkt meg på å smi stål. Resultatet ble et par små treskjærejern og en liten spikkekniv. I tillegg gjorde jeg et forsøk på å lage en gassdrevet smie, men resultatet ble ikke helt som jeg hadde tenkt.

smiing_utstyrJeg hadde lyst til å forsøke meg på å smi, og ønsket meg samtidig noen små treskjærejern. Så da var det bare å ta i bruk det jeg har, og slå sammen ønskene. 🙂

Jeg har en gassbrenner, og en bit av en stålskinne. Hva den har vært vet jeg ikke, men jeg tenkte at den får duge som ambolt. Så har jeg en kulehammer og en vannpumpetang. Det skulle være alt man trenger for å gjøre et forsøk på å smi!

Noen gamle metallbor ble brukt som emner, varmet dem til de lyste gult, og begynte å forme dem. Ett av emnene tenkte jeg å forme til en form for skulp, og smidde den litt skålformet. Det overrasket meg hvor mykt metallet kjentes ut når det var glødende.

To andre forsøkte jeg å forme til U-jern og V-jern, men disse brukte jeg Dremelen til å forme. Jeg brukte et gammelt baufilblad til å forme bladet til en liten spikkekniv. Også denne formet jeg med Dremelen.

Herding og anløping

Metall som har vært varmet opp mister herdingen sin. Derfor måtte jeg forsøke å herde stålet på nytt. Herding er vel strengt tatt en hel vitenskap, men jeg prøvde i alle fall. Jeg varmet stålet glødende, og kjølte det raskt ned i et glass med gammel motorolje.

Herdet stål er meget hardt. For at det skal være mykt nok til at det i det hele tatt kan slipes, og for å unngå et det er så sprøtt at det brekker, anløper man det herdede stålet. Anløping vil si å varme stålet til en gitt temperatur, og la det kjøles rolig ned igjen.

Etter noen søk på nettet, fant jeg ut at 180 grader var en grei temperatur å forsøke for kniver og skjærejern. Så jeg lot dem ligge en halvtimes tid i stekeovnen.

 

Resultatet

Tja. Jeg tror ikke disse verktøyene kommer til å bli veldig mye brukt. Jeg fikk ikke så gode resultater at de er spesielt gode å bruke. Men jeg fikk til å smi! Og herdingen og anløpingen fungerte! Stålet var rimelig hardt å slipe fremdeles, men det lot seg gjøre, og alle ble forholdsvis skarpe. Det vanskeligste var å få slipt innsiden av skjærejernene. Man må ha en polert innside om man vil ha veldig skarpe jern, og det fikk jeg ikke til siden de var så små.

Men det å smi var morsomt, og jeg hadde lyst til å forsøke mer – med litt større emner. Så jeg forsøkte å lage en gassdrevet smie.

Gass-smia

Skal jeg smi større emner trenger jeg en smie. Emnene kjøltes raskt ned, så jeg trenger noe som kan varme hele emnet på én gang. Jeg fant ut at jeg skulle prøve å lage en smie av et tegelsteinsrør, og drive den med gassbrenneren.

Jeg delte tegelrøret i to ved hjelp av en vinkelsliper med diamantskive. Med et betongbor boret jeg hull i siden. Jeg la en lekt gjennom røret. Denne fungerte som mothold, slik at jeg ikke skulle lage spenn mot røret for å unngå sprekkdannelser.

Som lokk i endene brukte jeg et par tomme fakkelbokser. De passet som hånd i hanske! Jeg skar ut og skrudde sammen et stativ av noen treplater, og lot røret hvile på noen skruer jeg skrudde inn i stativet. Disse sørger for luft mellom røret og treverket for å unngå at treverket varmes opp for mye.

Den ferdige smia

gassmie

Gassbrenneren passer flott i hullet i sida. Røret ble raskt varmt, men naturligvis ble det varmere akkurat der strålen fra brenneren treffer.

Til å teste smia forsøkte jeg å varme et gammelt spiralborr som ikke er brukbart lenger. Jeg la det inn i smia og satte på lokket.

Det viste seg at smia i seg selv ikke blir varm nok til å gjøre stålet glødende i det hele tatt. Jeg var nødt til å holde stålet med tanga rett foran strålen på brenneren for at det skulle bli rødglødende. Når jeg varmet stålet inni smia holdt det seg varmt lenger. Det kjøltes ikke ned like raskt som når jeg varmet det i friluft. Men jeg klarte ikke å få hele borret glødende.

Konklusjonen er vel kort og greit at gassmia ikke fungerer. Det var et greit forsøk, men jeg trenger nok direkte varme mot hele stålet om jeg skal få til å smi eller herde stål. Jeg tenkte på om lokkene blir for tynne, men jeg tror ikke jeg får nok varme uansett hva jeg har i endene. Smia må nok ha større flamme, og bedre isolasjon om den skal kunne drives av gass. Jeg får heller forsøke å lage en ordinær kullfyrt smie etter hvert! 🙂

gassmie_inni

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.