Blad settes fast i stikksag

Hvordan bruke stikksag – Begynnertips

En stikksag er enkel å bruke, forholdsvis rimelig og har mange bruksområder. Den kan skjære rette kutt og buer eller sirkler, og du trenger ikke å starte kuttet på kanten av et emne. Dersom du tenker i retning av elektroverktøy, bør derfor en stikksag stå høyt på prioriteringslista. Kanskje like etter en elektrisk drill.

Stikksag
Stikksag

En stikksag fungerer ved at et blad beveges opp og ned, og dermed sager for deg. Siden bladet gjerne er smalt, kan du skjære temmelig knappe svinger i for eksempel hobbyplater. Bladene er utskiftbare, og finnes med ulike tenner, slik at de er tilpasset akkurat det du skal sage i. Og den kan sage i det meste – treverk, plast, stålplater og aluminiumsplater, for å nevne noe.

Sage et hull midt i en plate

Merking av hull
Jeg har merket av hvor jeg vil ha hullet, og borret to hull i hvert sitt hjørne.

Du kan gjerne starte et kutt fra kanten av en plate, om det er hensiktsmessig. Men dersom du for eksempel skal gjøre noe så sært som å sage ut et firkantet hull midt i en dør, er det kanskje mindre hensiktsmessig å starte fra kanten. Det var nettopp det jeg skulle gjøre når jeg skulle montere katteluker hjemme:

Merking og borring

Først merket jeg med en blyant og vinkellinjal hvor jeg vil ha hull til å montere luka i. Godt innenfor strekene i to av hjørnene borret jeg hull tvers gjennom døra. Disse hullene plasseres i to hjørner diagonalt i forhold til hverandre, og de må være store nok til at stikksagbladet går gjennom.

Fra hvert hull kan man sage i to retninger.
Fra hvert hull kan man sage i to retninger.

Saging med stikksag

Fra hvert av de to hullene kan man sage i to retninger. Dermed får man sagd ut alle fire sidene av firkanten. I hjørnet får du ikke fjernet riktig alt inntil strekene i første omgang, men det kan man fjerne i neste omgang.

Stikk bladet gjennom hullet, og press sålen ned mot plata med et stødig grep, og start saga uten at bladet berører kanten. Når saga er startet kan du føre den mot treverket. Er den i kontakt med treverket når du starter den, kan den begynne å hoppe. Styr saga mot streken, og sag inntil den, helt til det neste hjørnet. Ikke press den hardt fremover, men la den arbeide seg en vei bortover mens du fører.

Saging med stikksag
Når de to neste sidene er sagd, kommer stykket løst.

Når du har sagd de to første sidene, kan du gjøre det samme fra det andre hullet. Dermed får du sagd ut de to siste sidene, og firkanten kommer ut av døra. Stopp alltid saga før du drar den ut av sporet eller hullet, for å unngå at den huker i kanten og begynner å hoppe.

De siste hjørnene fjernes
De siste hjørnene fjernes.

De to siste hjørnene

Nå står det igjen en liten flik i de to hjørnene hvor hullene var. Disse fjerner du enkelt ved å snu saga og sage i motsatt retning i forhold til i sted, inn mot hjørnet som gjenstår.

Her må du være litt forsiktig, og passe på at sålen til stikksaga ligger plant mot plata. Ellers vil saga kunne hoppe, og du risikerer at hullet får en annen fasong på motsatt side fordi at bladet skrår mot høyre eller venstre.

Hullet er på plass!

Det er faktisk det hele! Det er svært enkelt å sage hull i døra med en stikksag! Men vær nøye med oppmåling og merking først. Du vil ikke ha døra full av hull som ikke passer! 🙂

 

Flere tips

Her er noen flere småtips til deg dersom du ikke har brukt stikksag før.

Blad settes fast i stikksag
Pass på at bladet sitter fast

Løst blad?

Vær nøye med å sette bladet skikkelig fast. Følg instruksjonene fra produsenten dersom du er usikker. Løse blad kan kiles fast og ødelegge saga, eller i verste fall sprette rundt og skade deg.

StikksagJustering av bladvinkel

På sida av stikksaga er det en vribryter. Denne justerer hvor stor vinkel bladet skal tippes bakover med. Saga mi er merket med tallene 0, 1 og 2 på denne bryteren. 0 betyr at bladet er loddrett, eller vinkelrett i forhold til sålen på saga. 1 og 2 gir større vinkel, og gjør at saga sager mer aggressivt. Den sager altså raskere, men dersom materialet er tykt eller hardt kan saga slite. Dessuten bør bladet være vinkelrett (i stilling 0) om du skal sage sirkler eller buer, fordi det ellers vil kunne kile seg og brekke av.

Hastighetsjustering på stikksag
Hastighetsjustering

Hastighetsjustering

Stikksaga har vanligvis en justeringsknott hvor du kan justere hastigheten. Jo høyere tall, dess større sagehastighet.

Høyere hastighet gjør at du sager raskere, men det bråker mer. Dessuten bør du være forsiktig med høy hastighet i enkelte materialer fordi høyere hastighet gir større friksjon og mer varmeutvikling. Blir temperaturen høy nok ødelegger du herdingen i tennene på bladet, og de blir ødelagt. Enkelte materialer kan også gi andre problemer. For eksempel kan aluminium smelte og tette igjen tennene på bladet, og messing kan kile fast bladet og forårsake hopping eller bladbrudd.

Sålen på stikksaga plant mot underlaget
Sørg for at sålen er plan mot underlaget

Sørg for at sålen er plan mot underlaget

Når du sager må du være nøye med at sålen til saga er plan mot underlaget. Legg et bestemt press på saga ned mot underlaget, så unngår du at saga hopper, og du får god kontroll. Du trenger ikke å presse veldig hardt, fordi det sliter deg ut, gir deg dårligere kontroll, og du risikerer å sage feil.

Er sålen plan mot underlaget får du rette snitt, og saga holder seg i ro og er enkel å handtere. Husk også å ikke presse saga framover, men la den arbeide i sitt eget tempo. Presser du den, vil bladet kunne knekke, og det vil vri seg slik at du sager skjevt.

Bruk verneutstyr!

Som alltid når vi jobber med elektroverktøy – bruk vernebriller og hørselvern! Splinter på øynene kan koste deg synet, og verktøy som bråker er skadelig for hørselen. Dessuten er det ubehagelig og ikke noe morsomt. Hørselvern med radio i er mye morsommere. 🙂

Lykke til med saginga! 🙂

Bruk verneutstyr!
Bruk verneutstyr!

 

Én kommentar til «Hvordan bruke stikksag – Begynnertips»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.