oppusset sag

En gammel svalehalesag og borevinde blir ny

Jeg kom over en rimelig svalehalesag og en borevinde på Ebay. De var gamle, full av rust, og saga var sløv. Men det går helt fint å restaurere gammelt verktøy når det bare er snakk om overflaterust, og de ikke er svekket i materialene på noe vis.

gammel borevinde

 

Engelsk verktøy

Saga er produsert i Sheffield i England, og verktøy derfra har alltid blitt vel ansett, som gode kvalitetsverktøy. Saga veier overraskende mye til å være så lita. Den er ikke mer enn åtte tommer lang, men kjennes tung og svært solid ut. Den er stiv og stødig, og gir ikke etter på noen måte når den brukes.

Behandling av rust

Disse to verktøyene hadde bare tørr overflaterust. Og det trengtes ikke mer enn en runde med stålbørsten før all rusten var borte. Borevinda måtte tas i stykker for å fjerne litt rust og skitt inni, som gjorde den treg. Til trange områder og hjørner brukte jeg fint sandpapir.

svalehalesagSaga var hadde et ganske sort blad. Skitt og oksydbelegg gjorde at den så gammel og velbrukt ut. Jeg brukte Autosol og en bomullsfille for å pusse rent sagbladet.

Treverket

Handtakene på borevinda så slitt ut, og også de var skitne og fæle. Jeg brukte sandpapir med 240 korning for å pusse vekk fastgrodd skitt, og friske opp treverket, og til slutt oljet jeg handtakene med Danish oil.

borevinde

Handtaket på saga hadde noen mørkere prikker og flekker i treverket, men det var helt og uten skader. Jeg synes ikke det er noe galt i at verktøyet ser gammelt og brukt ut, så jeg lot handtaket være. Jeg vurderte også om jeg skulle forme handtaket mer etter handa mi, men kom fram til at den faktisk kjennes veldig bra ut, så jeg lot det bli akkurat som det var.

Skjerping av sag

Skjerping av svalehalesagSaga var sløv som en spiseskje, så jeg måtte skjerpe den. Jeg brukte en trekantet nøkkelfil til å file opp saga. De to første tommene fremst på saga har gradvis økende vinkel, slik at saga er mer aggressiv lenger bak enn fremst. Dermed blir det enklere å starte å sage ved å bruke den fremre enden på saga, samtidig som den sager raskt og rent.

Jeg tok en trelist, borret et hull mot den ene enden og splittet lista fra hullet og helt til den andre enden. Denne brukte jeg som klemme for å holde saga fast på en stødig og sikker måte mens jeg filte den. Hullet sørger for at trelista ikke skal splitte tvers gjennom.

Saga ble mye kvassere. Den kniper litt i treverket, og det er fordi jeg ikke har fått vikket tennene. Vikking vil si å bøye sagtennene svakt ut til sida, vekselvis høyre og venstre. Det gjør at saga ikke kniper i treverket. For å vikke sagtenner trenges et verktøy som kalles vikketang, og det har ikke jeg. Så snart jeg har en slik på plass, kommer jeg til å skrive et innlegg om skjerping av handsager.

Resultatet av en nyskjerpet sag

 

svalehalesag

4 kommentarer til «En gammel svalehalesag og borevinde blir ny»

 1. Hei
  Gratulerer med ny bakksag. Om du vil vike tennene på så fintanna sager så må du passe på å få tak i viketang som passer. Wenzloff har slike på nettsida si: http://www.wenzloffandsons.com/component/content/article/79-somax-saw-sets.html

  Det er den blå versjonen av tengene frå Somax du bør gå etter. Du kan også finne brukbare eldre tenger på ebay.

  Sagfiler kan også vere vanskeleg å finne her i landet. Eg kjøper gjerne frå Lie-Nielsen: http://www.lie-nielsen.com/files/

  Mvh Roald

  1. Hei Roald, og takk for tipset! Jeg holder øynene åpne og venter på at den rette tanga skal dukke opp på Ebay. Jeg har ikke skikkelig sagfil heller, men det fungerte igrunn fint med nøkkelfila til denne saga. Men det er nok fornuftig å skaffe en anstendig fil også.

 2. Hei,
  Kjekk side du har. Bra at du viser interesse for gammel håndverkstradisjon inkludert å sette opp sager. Enig med Roald at en blå Somax er god for fintanna sager – mer en 12 tenner / tomme. For grøvre utstyr benytter jeg en Eclipse nr 77. Disse finner du mange av på http://www.ebay.co.uk.
  Filer finner du flere plasser på nettet. Lie-Nielsen er nevnt. Dieter Schmidt (Tyskland) – http://www.fine-tools.com/euroscha.htm – har det du trenger. Du finner også mye bra hos http://www.workshopheaven.com i England og http://www.leevalley.com i Canada. Ofte gunstigere å handle i Europa pga billigere frakt.

  Torleif

  1. Hei! Tusen takk for en hyggelig kommentar og for gode tips! En Eclipse 77 slapp akkurat unna på Ebay her om dagen. Skal se på adressene du nevner også 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.