Ferdig skjærfjøl

Skjærfjøl av furu med tapp og hull – Med video :)

Her har jeg laget en bred skjærfjøl uten å bruke lim. I stedet har jeg benyttet en klassisk sammenføyningsmetode, og brukt tapp og hull samt treplugger. Det var et morsomt prosjekt, selv om vi ikke nødvendigvis hadde så stort behov for en ny skjærfjøl. Det er en flott øvelse i bruk av handverktøy, og jeg for min del har i hvertfall fått god trening i verktøybruken min.

Tapp, hull og plugg

Skjærfjøla består av to brede bord, og de holdes sammen med et tverrmontert stykke i hver ende. I endestykkene er det hull, som passer sammen med tapper i endene av bordene. Tappene låses fast av treplugger. I dette prosjektet har jeg ikke brukt noe lim, kun tapper, hull og plugger. Foruten å unngå lim som kan løses opp, har treverket på denne måten mulighet til å utvide seg og trekke seg sammen uten at fjøla sprekker.

Treverk vandrer mye mer i bredderetningen enn i lengderetningen. Sporet langs endestykkene er der for å tillate bordene i fjøla å utvide seg samtidig som de ikke får vri seg i forhold til hverandre. Tappene og pluggene er plassert nær skjøten mellom bordene, slik at det meste av bevegelsen skjer på «utsiden» av fjøla. Var tappene og pluggene lenger ut mot kantene ville fjøla kunne krympe fra midten slik at det ble åpenrom mellom bordene.

Til materiale brukte jeg furu fra en gammel familiekøye jeg demonterte.

Verktøy

Skjærfjøla er laget med handverktøy, foruten grov dimensjonering av emnene med bordsaga. Sporet i endestykket har jeg laget med nothøvelen. Den kunne vært laget med tappjern dersom jeg ikke hadde nothøvel, men nothøvelen gir nøyaktig og pent resultat. Tappene er justert med grunnhøvelen jeg lagde. Ellers er det kun brukt enkle handverktøy som tappjern og klubbe, høvel, merkekniv, strekmål og vinkel.

Finish

Jeg valgte å behandle skjærfjøla med rapsolje til slutt. Siden den skal brukes til mat er det ganske smart å bruke noe som ikke er giftig, og vegetabilske oljer som solsikkeolje eller rapsolje fungerer bra. Det er greit å unngå olivenolje fordi den harskner og begynner å lukte rart etter ganske kort tid.

Video av skjærfjøla

I stedet for å lese så mye mer om fremgangsmåten, kan du heller se denne videoen jeg laget underveis. Den viser i korte trekk hvilke metoder jeg brukte for å lage fjøla. Et bilde sier mer enn tusen ord, og en film sier vel enda mer. 🙂

Eller, dersom du har det kjempetravelt kan du se fort-fort-fort-versjonen her:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.