Trefigur, kniv og treskjærejern

Skjeggete trefigur med nye treskjærejern

Jeg lagde en skjeggete trefigur for å prøve noen nye treskjærejern jeg fikk tak i på Ebay. Jeg så for meg en fisker med islending da jeg begynte. Ligner det? 🙂

Trefigur, kniv og treskjærejernDet vil si, helt nye var de riktignok ikke, treskjærejernene. De er noen eldre Millers Falls treskjærejern som passer fint i hånda. Siden de er små og beregnet for bruk med én hånd, er de godt egnet for figurskjæring. Den ledige hånda holder figuren, så er det enkelt å snu på figuren etter hvert som figuren tar form.

Treskjærejernene ligger i en treboks som har sett sine bedre dager. Jernene er i fin tilstand, men trengte selvsagt å slipes. Settet består av noen varianter U-jern, V-jern og rette samt skrå jern. Spesielt U-jern og V-jern var et positivt tilskudd når det kom til figurskjæring.

Skinntommel som hindrer at man skjærer seg.I tillegg til de nye treskjærejernene brukte jeg kniv til å spikke ut den groveste fasongen til figuren. Jeg prøvde samtidig en ny skinn-tommel jeg skaffet fra Sløyd-Detaljer. Den kostet 15 kr, så du kan knapt lage den billigere selv. Den brukes på tommelen på hånda du holder kniven i, for å unngå å skjære deg i tommelen når du bruker tommelen for å holde imot, og spikker mot den. Det er en vanlig måte å holde kniven på når man spikker små figurer.

Trefigur av gråor

Figuren er utskåret av gråor, eller older som vi sier her hjemme. Det er et løst treslag med lite tverrved, og er lett å skjære i. Den er svakt rød på farge, og lukter godt, så den er hyggelig å arbeide med. Siden treverket er litt løst, er det fort gjort å spikke løs store fliser om du spikker mot trefibrene, så det er viktig å følge med hvilken retning trefibrene går. Spikk med fibrene, så går det helt fint.

Trefigur av gråor.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.