Små trehus med pluggskjøt, og en hagedam

Små trehus er noe alle kan lage, også de minste. Det kan gjøres helt enkelt med lim og dykkertspiker i hjørnene, eller med treplugger som jeg har gjort. Slike pluggskjøter kan brukes til bokser og skrin også.

Høsten var plutselig tilbake, og det er allerede blitt flere måneder siden jeg lagde en hagedam i hagen. Den ble til i juni i sommer, så det er kanskje på tide at jeg deler noen bilder. Bilder fra byggingen av hagedammen finner du nederst i innlegget. Men først tilbake til trehuset.

Bygging av et lite trehus

Jeg ønsket at dammen skulle etterfylles automatisk med vann, så jeg bestemte meg for å bruke flottøren fra et gammelt toalett jeg skulle kvitte meg med. For at ikke mekanismen skulle være skjemmende, ville jeg gjemme den litt bort, og bestemte meg for å bygge et lite trehus som kunne gjemme bort flottøren. Det skulle stå på en brygge og samtidig være en dekorativ sak i hagedammen.

Veggene og taket til trehuset er saget ut

Jeg gjorde det enkelt og skar ut delene med bordsaga. Til emner brukte jeg noen rester av hobbyplater av furu jeg hadde. Vinklene til taket er vel omkring 30 grader, men her er det mulig å tilpasse som man ønsker. Det som er viktig er at høyden til sideveggene blir tilpasset endeveggene – eller røstene om du vil.

Tilpasning av høyde på sidevegger.

 

Jeg valgte å montere sideveggene på innsiden av endeveggene. Et alternativ til min fremgangsmåte kan være å skråskjære øverkanten til sideveggene med samme vinkel som takvinkelen. Om de da festes på utsiden av endeveggene, vil taket hvile nedpå sideveggene også.

Jeg gjorde det på denne måten for å få litt lufting under taket, for å unngå at damp fra dammen skulle samle seg inni huset og kondensere.

Velger du å skråskjære øverkanten av veggene, passer du på at innsiden tilpasses høyden på endeveggene. Innsiden av veggen blir altså bredere enn yttersiden.

På bildet over vises det også hvordan jeg merket begge veggene med blyanten. Det lille streket i skjøten viser hvor hullet til pluggen skal bores, og når jeg merker slik unngår jeg skjev plassering av pluggene.

Merking av pluggplassering på taket

 

Der de to takplatene skal plugges sammen, merker jeg også begge platene samtidig. Den ene plata er bredere enn den andre, tilsvarende platetykkelsen. Ellers vil overlappingen i pluggskjøten gjøre så taket stikker ulikt ut på sidene av huset.

Merking av plugghull.

Jeg overførte blyantmerkene til rett side av alle delene. Jeg merket også av halve platetykkelsen, slik at jeg fikk et blyantkryss som merket midten av plata. Siden jeg skulle ha sideveggene på innsiden av endeveggene, måtte krysset bli på enden av sideveggene, og på innsiden av endeveggene. På bildet vises blyantkryssene godt på enden av sideveggen.

Boring av plugghull

Videre boret jeg hullene til pluggene. Jeg brukte håndholdt bormaskin, og passet på å bore vinkelrett ned i plata. Jeg valgte også å ikke bore tvers gjennom endeveggene, men stoppet litt over halvveis gjennom. Om du ønsker gjennomgående plugg, er det bare å bore tvers gjennom. Pluggen sages da av etter at alt er limt sammen, og pusses eller høvles ned (eller skaves av med tappjern).

Sammenføying av delene.

Sjekk at delene passer sammen med plugger før liming. Jeg merket alle delene mine etter hvert, så jeg var sikker på at alt skulle havne på rett plass. I hjørne «A» merket jeg begge veggene med bokstaven «A», og tilsvarende i hjørnene «B», «C» og «D».

Liming og sjekk av vinkler.

Så er det bare å lime alle delene sammen. Bruk lim i plugghullene og på flatene som møtes. Skrutvingene strammes passe, og så kan det være lurt å sjekke at hjørnene har rett vinkel. Det vil være for sent å rette opp når limet er tørt.

Påliming av taket på trehuset

Taket er også plugget sammen i skjøten, men det er kun limt fast på huset. Det går selvsagt an å bruke plugger der også, men det vurderte jeg som unødvendig. Jeg valgte dessuten å lime pluggskjøtene til taket samtidig som jeg limte taket rett på huset. På den måten var jeg sikker på å få rett vinkel på pluggskjøten til taket.

Ferdig trehus med pipe

Til slutt skar jeg ut en enkel pipe med samme vinkel som taket, og limte rett på taket. Jeg oljet så hele huset med Benar dekksolje innvendig og utvendig. Huset kan selvsagt males eller beises. Vinduer og dør kan males på. Her er det kun fantasien som setter grenser! 🙂

Bygging av hagedammen

Jeg skal ikke bruke mye tid på hvordan jeg bygde hagedammen. Men du må gjerne bla gjennom bildene om du synes det er interessant. 🙂

Markering av hagedammens plassering.

Jeg brukte kantstein til blomsterbed for å markere hvor hagedammen skulle være. Den skulle bli over to nivåer, med et lite fossefall mellom. En hagedampumpe skulle pumpe vannet tilbake til det øverste nivået. Etter jeg hadde markert damplasseringen var det bare å grave, grave og grave. Langs kanten etterlot jeg en «hylle» hvor kantsteinene kunne felles ned i plenen.

Vatring av kantsteinene til dammen.

Ved hjelp av et vater og en lang rett lekt sørget jeg for at steinene ble på samme høyde rundt om hele dammen. Jeg bygde opp med jord hvor det trengtes, og grov litt dypere der steinene var for høye.

I det nederste nivået brukte jeg byggplast i bunnen for å holde vannet på plass. Så ble jeg fri for plast, det var søndag, og jeg var engasjert. Så jeg brukte presenning i øverste dammen. Den ville ikke bli helt tett, men jeg tenkte at litt utskifting av vannet kunne være greit, og den ville vel tettes til etter hvert, akkurat som en sil i vasken. 🙂

Plast og presenning på plass i dammen.

Så var det bare litt justering her og der, noen steiner rundt om som dekorasjon, og en liten bekk med fossefall av steiner som gjenstod. I bekken med fossefallet har jeg også brukt biter av presenninga for å styre vannet på rett vei.

Alle kantsteinene er på plass og plasten skåret til.Når alle kantsteinene var på plass, skar jeg til plastikken og presenningen så det ikke skulle stikke så mye opp rundtom. Til slutt la jeg tilbake torv og jord, for å jevne ut overgangene. Der det så styggest ut sådde jeg gressfrø for å skynde på tilgroingen. Det var nok ikke særlig nødvendig, for det var masse røtter i torva fra før av, så det grodde fort til.

Og heeeelt til slutt bygde jeg trehuset og satte det på plass oppå brygga med flottøren. Når dette bildet ble tatt hadde det grodd til med gress, og det hadde attpåtil dukket opp to svære solsikker helt av seg selv. Skal tro om det kan ha med fuglehuset å gjøre…. 🙂

Fuglene elsker dammen, og er til stadighet og bader i den. Det er svært fornøyelig! Og pusi har en fast plass å drikke. Hagedammen er et kjempehyggelig prosjekt som dekorerer hagen på en helt spesiell måte. Og den klukkende lyden fra fossefallet er utrolig koselig. 🙂

Hagedammen med det lille trehuset

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.