6 tips når du skal bruke pussemaskin

Pussemaskiner er geniale hjelpemiddel når du skal pusse eller slipe mye. De er raske og effektive og gir et godt resultat om du bruker dem riktig. Her er 6 tips til hvordan du bruker maskinen riktig og får et flott resultat som er klart til overflatebehandling.

 1. Hold maskinen konstant i bevegelse. Beveg den med jevnt tempo frem og tilbake, gjerne i åttetall. Stopper du opp på ett punkt får du lett ujevnt resultat som er vanskelig å rette opp. 
 2. Ikke legg press på maskinen – la maskinen få jobbe i sitt eget tempo. Trykker du den hardere mot flaten jobber den tyngre, og du får lett ujevnt resultat.  
  slipemaskin på vegg
  Ikke legg press på maskinen – bare før den med et lett grep
   
 3. Begynn med grovt papir, og gå over til finere papir til slutt. Det grove papiret fjerner mer på kortere tid, mens det fine papiret etterlater en glattere overflate. Begynner du med for eksempel papir med 80-korning og så går opp til 180-korning får du i både pose og sekk: Jevnt og fint resultat på kort tid.  
  Ulike sliperondeller
  Ulike sliperondeller – Tallet 180 angir finere papir enn P60
   
 4. Bruk handa til å føle etter ujevnheter. Styrer du maskinen med høyrehanda kan du kjenne med venstrehanda over flata der maskinen nettopp har passert. Det er lettere å kjenne ujevnheter enn å se dem.
 5. Hold papiret (rondellen) rein, og tøm støvbeholderen før den blir full. Eventuelt kan du bruke støvsuger dersom maskinen din har tilkobling for det. Dersom papiret tettes til av malingsrester og lim går arbeidet tregt, og du risikerer at maskinen etterlater striper og spor. Bytt ut papiret når det tettes til eller mister kornene sine.   
  Tiltettet slipepapir
  Papiret begynner å tettes til. Snart bør det byttes.
   
 6. Start med skrape aller først dersom du skal fjerne maling, tapet eller limrester. Skal du ned til bart treverk må du bruke en formue i sliperondeller om du forsøker å slipe bort alt. Slike rester tetter til papiret på et øyeblikk, og du bruker like mye tid på å bytte papir som du ville brukt på å skrape. Begynn derfor heller med en helt alminnelig malingsskrape.  
  Malingsskrape
  Bruk en skarp malingsskrape først om det er mye som skal fjernes.
   
 7. Bruk hørselvern og støvmaske! Okei, det ble syv punkter. Men det er bare fordi dette punktet er så viktig! Slipestøv er svært skadelig for lungene dine, og hørselen er ikke så verst å beholde den heller. Så bruk alltid verneutstyr når du jobber med slipemaskiner. 

Når du har pusset eller slipt ferdig overflaten er det lurt å støvsuge vekk det som ligger igjen av løst støv. Bruk en oppvridd mikrofiberklut for å vaske bort de siste støvrestene før overflaten er klar til oljing, maling, tapetsering eller hva enn du ønsker å gjøre med den videre. 

Et ekstra tips for ekstra glatte overflater:

Dersom du fukter overflaten på rent treverk etter du har pusset den glatt, vil trefibrene reise seg og du kan pusse lett over en gang til for å få en superjevn overflate. Dette er en veldig flott teknikk for bordplater, møbler og skrin. Bruk vann eller teknisk sprit til å fukte med. 

Disse tipsene gjelder uansett hvilken type pussemaskin du bruker. Men hvilken pussemaskin er best? Hvilken bør du velge? Les mer her. 

3 kommentarer til «6 tips når du skal bruke pussemaskin»

  1. Så flott å høre! 🙂 Lykke til med drivhuset. Jeg blir å følge deg på bloggen. Kanskje jeg blir inspirert til å bygge selv når våren kommer?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.