Hvilken pussemaskin er best?

Det finnes et stort antall slipemaskiner på markedet, og alle kan skilte med hver sine spesialiteter og flotte finesser. Så hvilken maskin skal du da velge? Hva passer best for menigmannen?

Tre ulike typer

I bunn og grunn har du tre typer maskiner å velge mellom: Planslipere/eksenterslipere, deltaslipere/mus og båndslipere. Vi skal først se litt på hva som kjennetegner disse. 

Deltaslipere/mus er små maskiner med en triangelformet slipeflate. De er godt egnet for hjørner og detaljer, men er gjerne lite effektive til større jobber. Deltasliperenes slipeflate vibrerer for å fjerne materiale fra overflaten. 

 

Deltasliper
Deltasliper eller mus
 
Planslipere er egnet for allround hjemmebruk. De kan slipe vegger, karmer, bord og de fleste andre plane flater. Plansliperen kan minne om et firkantet strykejern, og har en rektangulær slipeflate som er større enn deltasliperens. På samme måte som deltasliperen er det en vibrasjon i slipeflaten som sørger for at slipemaskinen fjerner materiale. 

 

Plansliper
Plansliper
 
Eksentersliperen er i bunn og grunn en oppgradert versjon av plansliperen, og kan derfor gjøre de samme oppgavene. Likevel har den noen kvaliteter foran plansliperen, så den får sitt eget punkt.

Eksentersliper
Eksentersliper

Eksentersliperen har en rund slipeflate som både roterer og vibrerer, samt beveger seg i en sirkulær (eksentrisk) bevegelse. Der gjør at eksentersliperen er mer effektiv og gir jevnere resultat enn plansliperen, men  den koster til gjengjeld gjerne litt mer. Rimeligere produksjon har etter hvert gjort at eksentersliperen har tatt stadig mer over for plansliperen, fordi den har blitt mer konkurransedyktig når det kommer til pris. 

Båndslipere er utstyrt med et bånd av sandpapir som beveger seg i stor fart rundt to valser. Det gir maskinen en stor flate med mye bevegelse som kan fjerne mye materiale på kort tid. Den store slipeflaten gjør maskinen godt egnet til større arealer, siden det blir enkelt å få en slett flate som resultat. 

Båndsliper
Båndsliper

Hvilken maskin bør du velge?

Du kommer sannsynligvis lengst med en eksentersliper. Den har det bredeste bruksområdet, og er den maskinen du kommer til å savne først. Det er når du skal pusse større flater som skal bli helt jevne og glatte at du virkelig ønsker deg en maskin, og det er her eksentersliperen virkelig kommer til sin rett. Skal du bare ha én maskin, er det denne du skal velge.

Nest etter eksentersliperen kan en deltasliper eller mus være nyttig, fordi den kommer til i hjørner der eksentersliperen ikke når. Likevel er det bare noen få, små områder eksentersliperen ikke når, og disse klarer du fint med for hånd.

Båndsliperen er for større og grovere arbeidsoppgaver, som sliping av tregulv og andre store flater. Når du starter denne så går det virkelig unna! Den eter seg gjennom treverk som en bever og kommer derfor virkelig til sin rett om du skal slipe store flater og fjerne mye materiale.  Har du bruk for en av disse så vet du om det. Er du derimot usikker på hvilken maskin du skal velge, så styrer du heller unna båndsliperen. 

Hva med multimaskinene?

Multimaskiner som Fein og Bosch kan også utstyres som pussemaskiner. Disse er anvendelige maskiner som kan gjøre mye forskjellig. Som pussemaskiner er de likevel bare helt alminnelige deltaslipere, verken mer eller mindre. Trenger du kun en slipemaskin vil derfor disse være dyrere enn nødvendig. Har du likevel bruk for funksjonaliteten til disse, er det absolutt et verktøy å anbefale, og den vil da komme til å erstatte din gamle deltasliper fullt og helt. 

Multimaskin
Multimaskin

Når du har bestemt deg for hvilken maskin du skal velge kan du se på disse tipsene om hvordan du får best resultat med den. 

Én kommentar til «Hvilken pussemaskin er best?»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.