Adventskalenderens luke nummer 4

Adventskalenderen 2015 – Luke nummer 4

Det er fjerde desember, og primstaven viser gjerne et tårn, et kors eller et sverd. Det symboliserer Barbrodøgn, og minner om sagnet om Sankt Barbara, som ble innestengt i et tårn eller en hule av den hedenske faren sin. Primstaver er dekorative og inneholder utrolig mye historie. Kanskje noen du kjenner kan få en til jul? Du rekker fint å lage en før dagen er her.

Riktig svar på luke nummer 3

Gårdagens luke viste to skrutvinger av tre – men det var kanskje ikke helt åpenbart siden de var helt forvridde. Her hadde noen vært for sterk når de skulle trekke til!

Disse tvingene er veldig enkle i sin konstruksjon. Jeg har kjøpt disse på en bruktbutikk, men det går nok helt fint å lage dem selv. Man trenger da gjengeverktøy for innvendige og utvendige gjenger. Det samme verktøyet kan du bruke til å lage gjenger til kjøttrullpresser og gi i julegave, og da kan du jo bruke tvingene du har laget til å holde sammen kjøttrullpressene mens du limer!

Disse tvingene er laget av bøk, som er et hardt treslag og veldig vanlig i verktøyproduksjon. Så langt nord som jeg bor vokser det ikke bøk, men det går nok fint å bruke bjørk i stedet.

Når tvingene skal brukes må man legge en kloss mellom arbeidsstykket og skruen, ellers vil man få stygge merker fra skruen, og det man limer vil vri seg. Klossen mellom skruen og arbeidsstykket fordeler trykket og forhindrer stygge merker, og tar opp noe av vridningen. Vridningen begrenses også om man bruker to eller flere på samme arbeidsstykke.

Skrutvinger av tre
Det var to skrutvinger av tre som lå forvridd i luke nummer 3.

Luke nummer 4

I adventskalenderens luke nummer 4 har noe utstyr mutert og har blitt nærmest ugjenkjennelig. Bare et riktig bestykket monster kan benytte dette! Hva i all verden kan dette være? Skriv svaret ditt i kommentarfeltet. 🙂

Adventskalenderens luke nummer 4
Hva i all verden er dette slags utstyr?

 

Reglene for adventskalenderen er enkle: Jeg deler et bilde hver dag fram mot jul, og du får gjette hva som er avbildet. Skriv gjerne i kommentarfeltet når du ser hva det er bilde av. Når neste luke åpnes avslører jeg samtidig hva som var avbildet i forrige luke. Enkelt og greit! 🙂

Jeg trekker ut én person som mottar et flakslodd når adventskalenderen avsluttes. Du får en ekstra sjanse for hver dag du svarer på en luke. Kanskje vinner du nok til en livstidsforsyning med verktøy? 😀 Jeg filmer trekningen og publiserer den her. Navnet ditt vil derfor bli offentliggjort på bloggen om du vinner. 🙂

PS. Unngå kommentarfeltet før du har forsøkt å gjette – så slipper du avsløringer fra andre 😉

2 kommentarer til «Adventskalenderen 2015 – Luke nummer 4»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.