Luke nummer 9

Adventskalenderen 2015 – Luke nummer 9

Selv det gamleste, mest slitne og rustne verktøystålet kan bli brukbart med riktig behandling.

I collect old rusty hand tools and sharpen and polish them, then use them to build things out of walnut and cherry that I harvest from fallen trees in the woods.
-John Grogan

Riktig svar på luke nummer 8

Det var tre diamantbryner (eller heiner) som gjemte seg bak luke nummer 8. Du kommer ikke utenom bryner av ett eller annet slag. Alt av skjærende verktøy må ha en skarp egg om de skal fungere skikkelig, og gjør de ikke det får vi dårlig resultat. Da er det ikke noe moro i det hele tatt å jobbe med tre. Brynene er det som gjør deg i stand til å ha skarpe verktøy.

Bryner finnes i mange ulike utførelser, og prisene spenner fra rundt om 29 kroner til langt over tusen kroner per bryne. Jeg begynte med et rimelig bryne fra Clas Ohlson, og fikk greit skarpe verktøy med det. Det største problemet med rimelige bryner er at de slites fort slik at det dannes en grop i brynet, og da er det vanskelig å gi verktøyet en egg som er rett – den blir heller rund i fasongen. Det var en veldig god investering å kjøpe diamantbryner av skikkelig kvalitet. De holder seg flate, og med ulike korninger er det enkelt å slipe verktøy veldig skarpe på kort tid. Jeg bruker disse både til verktøy og kjøkkenkniver.

Hvor grovt eller fint et bryne er omtales som korning. Tallet forteller hvor mange slipende «partikler» det er per kvadrat-tomme. Jo større tall, desto finere slipeflate og resultat. Til sammenligning bruker vi gjerne sandpapir som har korning på 60 (veldig grovt) til 180 eller 240 (fint). Til jevnlig vedlikehold av verktøy bruker jeg det røde og de grønne brynet. De tilsvarer korning på 600 og 1200. Om jeg skal slipe verktøy som får skader, som for eksempel øksa, bruker jeg det blå først. Det tilsvarer korning på 325.

Det tar tid å reparere større skader med brynet, og da kan det være tidsbesparende å begynne med slipsteinen om man har tilgang til det. Etter sliping må verktøyet alltid heines for å få godt resultat. Sliping etterlater alltid «ro», en syltynn «flik» av metall som henger fast fremst på egga. Verktøyet er ikke brukbart før du har fjernet roa, og det gjør du når du heiner.

Sett med diamantbryner
Det var et sett med diamantbryner som vistes i luke nummer 8

Luke nummer 9

Oi oi! Her er det kjente detaljer! Men de blir sett gjennom et kaleidoskop, så det er ikke så greit å vite hva vi ser! Klarer du å kjenne igjen detaljene? Skriv svaret i kommentarfeltet.

Luke nummer 9
Hva er det vi ser detaljer av gjennom kaleidoskopet?

Reglene for adventskalenderen er enkle: Jeg deler et bilde hver dag fram mot jul, og du får gjette hva som er avbildet. Skriv gjerne i kommentarfeltet når du ser hva det er bilde av. Når neste luke åpnes avslører jeg samtidig hva som var avbildet i forrige luke. Enkelt og greit! 🙂

Jeg trekker ut én person som mottar et flakslodd når adventskalenderen avsluttes. Du får en ekstra sjanse for hver dag du svarer på en luke. Kanskje vinner du nok til en livstidsforsyning med verktøy? 😀 Jeg filmer trekningen og publiserer den her. Navnet ditt vil derfor bli offentliggjort på bloggen om du vinner. 🙂

PS. Unngå kommentarfeltet før du har forsøkt å gjette – så slipper du avsløringer fra andre 😉

Én kommentar til «Adventskalenderen 2015 – Luke nummer 9»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.