Adventskalenderen 2015 – Luke nummer 10

Det er 10. desember. I dag lufter jeg mine tanker om høvel på budsjett. Holder det å betale to hundre kroner, eller bør du velge den til tre og et halvt tusen?

Riktig svar på luke nummer 9

Den var ikke helt enkel, oppgaven i luke nummer 9. Detaljene vi så finnes på en pusshøvel – en Stanley #4. Det vi så var justeringsskruen og litt av høvelstålet, sponbryteren og festeanordningen. Det var håndtaket som skapte den spesielle sirkelen rundt bildet.

En slik stålhøvel er kanskje det de fleste ser for seg når de tenker på en høvel. -Og det er kanskje ikke så rart, siden denne varianten har blitt som en standard å regne. Det finnes mange produsenter, noen med god kvalitet og andre med dårligere.

Det var ikke enkelt å se at det var en høvel bak luke nummer 9
Det var ikke enkelt å se at det var en høvel bak luke nummer 9

Det er med høvler som med annet verktøy; du får det du betaler for. En høvel er kanskje det verktøyet som er aller viktigst å ikke kjøpe for billig. Prisen kan fort gå på bekostning av stivheten til høvelen, kvaliteten på stålet eller mulighetene til å justere nøyaktig, og her har vi ingenting å gå på. For at høvelen i det hele tatt skal kunne gi greit resultat må disse tingene være på plass. En skjev, sløv eller skjevjustert høvel drar løs trefibre, slår stykker av treet og gir stygt og skjevt resultat. Vi tenker ikke over det, men høvelen er faktisk et presisjonsinstrument.

Prisen på høvler har et enormt spenn. Det gikk ganske greit å finne endepunktene hos norske nettbutikker: Biltema har sin egen variant til 199 kroner, og Lie-Nielsen sin koster 3850 kroner hos No-10.no. Jeg tenker at det er en viktig grunn til denne prisforskjellen, selv om noe må kunne tilskrives merkenavn. Et sted i mellom finnes Stanley sin til tusenlappen. Noen mener at Stanley ikke lenger er det det var, men det tør jeg ikke å si noe om.

Om du mangler høvel og ikke har så mye penger å bruke kan det være lurt å vurdere en eldre, brukt høvel som du kan pusse opp. Høvelen skal være svært stygg før det blir vanskelig å få et godt resultat. Litt rust er uproblematisk, og ødelagte håndtak, manglende skruer eller andre deler kan erstattes. Det du må styre unna for en hver pris er høvler med sprekker i høvelhuset («basen» til høvelen). Uansett hvor små de måtte være vil de svekke høvelen slik at den mister stivheten sin.

Høvelen på bildet er en jeg fikk av pappa. Den var ikke i spesielt dårlig forfatning, men hadde litt rust og trengte en oppjustering. Det kan du lese mer om her.

Luke nummer 10

Så var det på tide å gjette på nytt verktøy! Dagens verktøy er – som i går – midt i trearbeidets verden. Ser du hva det er?

Hvilket verktøy er dette, tror du?
Hvilket verktøy er dette, tror du?

Reglene for adventskalenderen er enkle: Jeg deler et bilde hver dag fram mot jul, og du får gjette hva som er avbildet. Skriv gjerne i kommentarfeltet når du ser hva det er bilde av. Når neste luke åpnes avslører jeg samtidig hva som var avbildet i forrige luke. Enkelt og greit! 🙂

Jeg trekker ut én person som mottar et flakslodd når adventskalenderen avsluttes. Du får en ekstra sjanse for hver dag du svarer på en luke. Kanskje vinner du nok til en livstidsforsyning med verktøy? 😀 Jeg filmer trekningen og publiserer den her. Navnet ditt vil derfor bli offentliggjort på bloggen om du vinner. 🙂

PS. Unngå kommentarfeltet før du har forsøkt å gjette – så slipper du avsløringer fra andre 😉

Én kommentar til «Adventskalenderen 2015 – Luke nummer 10»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.