Luke nummer 11

Adventskalenderen 2015 – Luke nummer 11

Gratulerer med dagen, Fanden! (Det er Fandens fødselsdag i dag). Har du handlet verktøy på kreditt er det i følge historien i dag du skal betale avdrag og renter på det.

Riktig svar på luke nummer 10

Det var tappjern – eller stemjern – vi så detaljene av i luke nummer 10.

Tappjern
Det var tappjern vi kunne se i luke nummer 10

Jeg må innrømme at jeg var usikker på hva jeg skulle skrive om tappjern som er verdt å lese. De er den sorten verktøy som ikke er av det mest spennende slaget, og samtidig noe av det jeg bruker oftest. De kan brukes til så mye, og samtidig er det så lite å si. Jeg bruker dem til å forsterke knivmerket før jeg sager, slik at saga ikke river ut fliser i emnet. Jeg bruker dem til å lage svalehaler. Jeg bruker dem til å lage tapp-og-hull-skjøter. Jeg bruker dem til å spisse blyanten. Jeg bruker dem til utvendig forming og avrunding. Jeg bruker dem til å trimme endene på emner etter jeg har saget dem til nesten rett lengde. Bruksområdene er utallige.

Det er fornuftig å ha tappjern i ulike bredder. Du trenger det når du skal lage tapp-og-hull-skjøter, som jeg gjorde for eksempel da jeg lagde en treklubbe. Mine tappjern er rimelige jern fra Faithfull som jeg kjøpte i et ferdig sett fra Toolstop. De har brukbar kvalitet i stålet, men var dårlig slipt da jeg fikk dem i hus. De hadde skjevslipt egg og hadde konkav bakside. Når baksida ikke er plan får du aldri skarpe jern! Jeg slipte jernene flate på baksida ved å legge dem flatt ned på brynet og bevege dem i sirkelbevegelser. Etterpå slipte jeg eggen som normalt. Jeg brukte gradvis finere bryner til begge sider. Det var en tidkrevende prosess, men resultatet ble bra til slutt. Jernene holder skjerpen forholdsvis bra, brekker ikke og er raske å vedlikeholdsslipe. Det tyder på god kvalitet i stålet og passe herding.

Er du usikker på sliping av tappjern kan du lese et av de første innleggene jeg skrev på bloggen. Da skrev jeg ikke om hvordan du sliper baksiden flat, men hvordan du  sliper eggen. Baksiden er det enkleste, bare du smører deg med litt tålmodighet.

Luke nummer 11

Her er det noe svart og gult. Det kan minne om en ostepop i en kullboks. Det er nok antakeligvis noe helt annet – men hva da? Skriv svaret ditt i kommentarfeltet! 🙂

Luke nummer 11
Tja, hva er så dette?

Reglene for adventskalenderen er enkle: Jeg deler et bilde hver dag fram mot jul, og du får gjette hva som er avbildet. Skriv gjerne i kommentarfeltet når du ser hva det er bilde av. Når neste luke åpnes avslører jeg samtidig hva som var avbildet i forrige luke. Enkelt og greit! 🙂

Jeg trekker ut én person som mottar et flakslodd når adventskalenderen avsluttes. Du får en ekstra sjanse for hver dag du svarer på en luke. Kanskje vinner du nok til en livstidsforsyning med verktøy? 😀 Jeg filmer trekningen og publiserer den her. Navnet ditt vil derfor bli offentliggjort på bloggen om du vinner. 🙂

PS. Unngå kommentarfeltet før du har forsøkt å gjette – så slipper du avsløringer fra andre 😉

Én kommentar til «Adventskalenderen 2015 – Luke nummer 11»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.