Luke nummer 12

Adventskalenderen 2015 – Luke nummer 12

Det var en vanskelig oppgave i går – vanskeligere enn jeg hadde regnet med. Men fortvil ikke! Vi er bare halvveis til julaften, og du får enda flere sjanser! Dagens oppgave er et skikkelig trearbeidsverktøy.

Riktig svar på luke nummer 11

Det var en batteridrill som kamuflerte seg blant bobler og blærer i går. Det var ikke så enkelt å se det, men det var noen som klarte det.

Batteridrill
Det var en batteridrill som gjemte seg blant alle prikkene i luke nummer 11

I dag får du 6 momenter som gjør at du garantert kommer til å angre på at du kjøpte den billige drillen, i stedet for å legge noen kroner ekstra i en med anerkjent merke:

 1. Chuck
  Chucken er den roterende klumpen fremst på maskinen som holder borr eller bits. De kostbare maskinene har gjerne en chuck som klikker når du drar til skikkelig. Billige maskiner har billig chuck, og den glipper gjerne. Det er da du får slike spor rundt boret som ender i en skarp knott. -Eller bitsholderen faller ut og triller mellom terassebordene og forsvinner.
 2. Batteri
  Billige batteri holder dårligere på strømmen under bruk, og har kortere levetid. Med levetid mener jeg hvor lenge batteriet er brukbart før det må kastes og du må kjøpe nytt. Billige maskiner kan være vanskelig eller umulig å finne nye batterier til. Et tips kan være å se om produsenten bruker samme batteri på flere ulike maskiner. Da er batteriene produsert i større kvanta, kan være lettere å få tak i og kan være rimeligere.
 3. Styrke
  Hvor sterk maskinen er handler ikke bare om antall volt. En påkostet elektromotor kan ha bortimot dobbelt så god virkningsgrad som en billig. Setter vi det litt på spissen betyr det at en billig 18V-maskin kan være svakere enn en påkostet 10,8V-maskin.
 4. Drev
  Billige maskiner har billige tannhjul og drev, som raskere slites og ødelegges. Da arbeider ikke maskinen lenger i det hele tatt, og du må kjøpe ny.
 5. Chuck
  Ja, jeg vet jeg nevnte det i et annet punkt – men det er mer å si: Billige chucks har billige akslinger. Tro det eller ei, men du bøyer dem lett. Det merker du først når du får kast i chucken, og boret ikke holder seg i ro i senter – det danser i en sirkel rundt punktet du vil borre. -Og så knekker du boret.
 6. Vekt
  For å kompensere for billige materialer må produsenten overdimensjonere delene. Da går vekten opp og maskinen blir tung å bruke.

Luke nummer 12

Dagens verktøy er et skikkelig trearbeidsverktøy! Ser du hva det er? Skriv svaret i kommentarfeltet!

Luke nummer 12
Hvilket verktøy er dette?

 

Reglene for adventskalenderen er enkle: Jeg deler et bilde hver dag fram mot jul, og du får gjette hva som er avbildet. Skriv gjerne i kommentarfeltet når du ser hva det er bilde av. Når neste luke åpnes avslører jeg samtidig hva som var avbildet i forrige luke. Enkelt og greit! 🙂

Jeg trekker ut én person som mottar et flakslodd når adventskalenderen avsluttes. Du får en ekstra sjanse for hver dag du svarer på en luke. Kanskje vinner du nok til en livstidsforsyning med verktøy? 😀 Jeg filmer trekningen og publiserer den her. Navnet ditt vil derfor bli offentliggjort på bloggen om du vinner. 🙂

PS. Unngå kommentarfeltet før du har forsøkt å gjette – så slipper du avsløringer fra andre 😉

Én kommentar til «Adventskalenderen 2015 – Luke nummer 12»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.