Ansatshøvel fra gjenbrukt nips og dill

En ansatshøvel kan benyttes til justering av tapper og ansatser, for eksempel i forbindelse med sammenføyning av to bord som overlapper hverandre. Jeg forsøkte meg på å lage en selv, og brukte stort sett smådeler jeg hadde liggende, i tillegg til noe gammelt verktøy som fikk nytt liv.


Ansatshøvel grovutskjæringJeg tegnet en skisse av høvelen før jeg begynte, slik at jeg hadde en formening om hvordan den skulle se ut til slutt. Jeg bestemte meg for å skjære ut sidene av metall, og bruke treverk til kjernen. Siden jeg hadde fått tak i noen små emner av teak var valget enkelt – og dette er faktisk mitt første prosjekt med edeltre noen gang! Jeg brukte bakepapir for å tegne av den grove formen, og klipte ut sjablonger av det.

Ansatshøvel første limingSålen og åpningen under er det viktigste på en høvel, så jeg formet undersiden først og brukte den som referanse videre. Resten av høvelen formet jeg for det meste på frihånd. Teak-kjernen i høvelen ble grovt utformet i to deler og limt fast med tokomponent epoksylim til metallsidene. Jeg var forholdsvis nøye med sålen og det som skulle bli inni høvelen før jeg limte sammen, siden dette var vanskelig å endre i ettertid. Jeg brukte for det meste ei metallfil til den utvendige formingen. Åpningene i sida og mindre detaljer formet jeg for det meste med nøkkelfiler, og noe med Dremelen.

Liming av ansatshøvelTil høveltann brukte jeg et gammelt forslått tappjern som jeg skar til med vinkelsliper. Her måtte jeg være nøye med å kjøle metallet ofte for å unngå å ødelegge herdingen. Høveltanna holdes fast med en låsebøyle jeg lagde av en gammel fastnøkkel. Jeg skar av endene og bøyde den litt og litt til den hadde rett fasong. Jeg måtte bruke gassbrenneren for å varme metallet rødglødende for å kunne bøye det slik jeg ville. Jeg borret og gjenget opp et hull til en skrue. Skruen klinket jeg fast på øversiden av bøylen med en kulehammer, slik at den ikke kan løsne. Til strammeskru gjenget jeg opp en messingknott jeg hadde liggende.

Forming av låsebøyle

20140519-145448.jpg

Bakpå høvelen er det en skru for dybdejustering av høveltanna. Denne griper inn i et spor i høveltanna og skyver den forover eller bakover. Den er litt i minste laget, slik at den kan hoppe ut av sporet. Jeg blir nødt til å finne en annen skru å bruke her.

Til slutt slipte jeg sidene på høvelen med smergelpapir og satte inn treverket med bivoks.

I ettertid har jeg bestemt meg for å slipe ned sidene ytterligere, for å bli kvitt de merkene som er der. Tykkelsen på metallet er såpass bra at det lar seg gjøre uten problemer. I tillegg er det mulig jeg gjør «skaftet» på høveltanna litt smalere for å ha litt større justeringsmonn. Ellers fungerer høvelen fint, og jeg er veldig fornøyd med resultatet. 🙂

På bildet under har jeg laget en ansats med den nye høvelen. Det kommer et innlegg om hvordan ansatshøvelen kan brukes når jeg har tatt den skikkelig i bruk! 🙂

Hjemmelaget ansatshøvel

Hjemmelaget ansatshøvel

 

Én kommentar til «Ansatshøvel fra gjenbrukt nips og dill»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.