Enkelt å lage – Byggeklosser

Byggeklosser er kjempebra leketøy. De trener motorikken og gir forståelse for både form og geometri, konstruksjon og ikke minst fysikk. Det stimulerer kreativiteten og er morsomt for både barn og voksne. Og så er det så enkelt å lage!

Da poden begynte med tilvenning i barnehagen mens jeg hadde pappapermisjon lagde jeg disse byggeklossene. Det var ikke så enkelt å etterlate han «alene», så det var greit å tenke på andre ting en stund.

Slott av byggeklosser, treklosser, furu
Slott av byggeklosser

Jeg har tenkt på klassiske treklosser, og brukt former som egner seg godt til å bygge slott.

Emner til byggeklosser, furu, rundstokk, restmsterial
Furuemner til klossene

Man kan faktisk lage klosser av hva som helst. Det er ikke nødvendig å tenke vanskelig. Jeg brukte rundstokk av furu som jeg hadde liggende og noe restematerial etter en familiekøye av furu som jeg demonterte en gang.

Måler diameteren på rundstokk
Her måler jeg diameteren til rundstokken. Jeg ønsket at de firkantede klossene skulle ha tilsvarende størrelse.

Jeg brukte bordsaga til å dimensjonere emnene. Klossene trenger ikke å ha fast størrelse, eller du kan kjøpe emner i passe dimensjon. Ellers er det fullt mulig å sage for hånd – det tar bare lenger tid.

Justering av sagblad
Jeg justerte bladet så emnene skulle bli såvidt tykkere enn jeg ønsket.
Saging av klosse-emner
Husk å ta vare på fingrene! Bruk en skyver.
Første sida er saget av.
Første sida sages slett og rett, og brukes som referanse til de neste kuttene.
Dimensjonering av emner
Når to sider er rette kan de to siste sidene sages til etter mål. Jeg gjorde emnene såvidt tykkere enn ønsket så de ikke skulle bli «for små» når jeg pusset dem.
Ferdige klosse-emner
Ferdige klosse-emner

Saging av klosser på kapp-og-gjærsag
Jeg brukte kapp-og-gjærsaga for å sage klossene i passe størrelse. Dette kan selvsagt like godt gjøres for hånd. Det er greit å gjøre snittene nokså rette, ellers blir klossene vanskelige å stable. Jeg spente fast en trekloss med en klemme og brukte den som anslag – da ble alle klossene like lange.

Jeg ville lage en «portal-bue» også. Det er karakteristisk for slott og festninger med en portal, eller stor port, og da må man ha en bueformet kloss også. Jeg brukte en ferdig kloss til å merke bredden på endene, slik at de passer fint når klossen stables.

Det går an å bruke en ferdig kloss til å merke av på nye klosser – da blir de like.
Merking av bue
Jeg brukte en pipenøkkel til å tegne en bue på en kloss.

Med stikksaga skar jeg små snitt inn mot streken jeg hadde tegnet. Deretter fjernet jeg «flikene» og jevnet ut fasongen med et tappjern

Små snitt med stikksaga
Små snitt med stikksaga gjør det raskt og enkelt å fjerne treverk.
Glatter med tappjern
Glatter ut med tappjern så buen blir jevnere
Pusser med sandpapir og rundstokk
Pusser med sandpapir og et rør

Den siste glattinga gjorde jeg med sandpapir rundt et rør. Man kan bruke rundstokk eller noe annet med rund fasong til dette, eller selvsagt en rundfil om man har det.

Pussing av treklosser
Alle sidene pusses til slutt

Til slutt pusset jeg alle klossene i tur og orden. Hver side måtte pusses, samt ender, kanter og hjørner så de ikke blir så skarpe. Jeg brukte grovt sandpapir først – korning på 60, og gikk så rett opp til 240. Det fungerte fint her, og tok raskt og greit bort sporene etter saga, og gjorde klossene glatte og fine.

Og så, HELT til slutt oljet jeg klossene. Dette er strengt tatt ikke nødvendig, men gir klossene en fin glød og hjelper til å holde dem rene. Jeg brukte rapsolje, men solsikkeolje eller andre matoljer kan brukes. Unngå olivenolje eller andre oljer som harskner. Klossene kan selvsagt males om du heller vil det, men pass på at du bruker en olje som ikke er giftig og som ikke farger av om klossene blir smakt på. 🙂

Oljer byggeklossene med rapsolje
Jeg valgte rapsolje til klossene

2 kommentarer til «Enkelt å lage – Byggeklosser»

    1. Hei Torill! Tusen takk for en hyggelig tilbakemelding 🙂 Gi meg gjerne tilbakemelding også om det er noe jeg burde vært tydeligere på, og om noe er uklart.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.