Barn bør få bruke kniv

Hvor gammel var du da du debuterte med kniv?

Jeg har tatt fram dette blogginnlegget igjen siden dette temaet ble diskutert på God morgen Norge nylig. Blogginnlegget ble først publisert i 2013, men det er fortsatt like viktig. 

Veldig mange mennesker i dette landet er fremdeles i voksen alder redd for å behandle kniv. I mange tilfeller skyldes nok dette at de aldri har lært å behandle kniv på en forsvarlig måte. Så for å unngå den farlige kniven i voksen alder benyttes saksa i større utstrekning, både til det den er egnet til og det den er uegnet til. Konsekvensen blir også at knivfrykten overføres til eventuelle barn, fordi de heller ikke får sjansen til å lære seg å bruke kniven, men heller får beskjed om at den er farlig og at de aldri må røre den.

For å lære å ikke skjære seg må man skjære seg

Skal man lære seg å bruke kniv på en forsvarlig måte, er man nødt til å få prøve selv. Learning by doing. Det er når man er barn at man lærer best, og opplæring i forsvarlig bruk av kniv vil – som det meste annet – skje raskt når det foregår i ung alder. Derfor oppfordrer jeg alle til å la barna få prøve å bruke kniv. Jeg mener ikke at barna skal utstyres med kniv for så å slippes ut på egen hånd. La barna bruke kniv sammen med voksne som kan behandle kniv. Og da mener jeg sammen med. Ikke i nærheten av. Vis og forklar dem hvordan kniven skal benyttes og la dem få prøve selv – og lær dem knivvettreglene. Det er ikke nødvendig å lage noe spesielt. Barn synes det er gøy å spikke uansett. Men bruk gjerne rått treverk og treverk som har lav tetthet, så blir det lettere å spikke. Selje er utmerket å begynne med.

Hva kan barn lage?

Smi barken av en pinne, flis opp en kubbe og tenn bål med flisene, lag pølsespyd, lag pil og bue… Og seljefløyte er jo et must på våren, når barna begynner å få teken på kniven! Det som er viktig er at barna er under konstant oppsyn når de bruker kniv, og får forklart at de ikke får bruke kniven på egenhånd når det ikke er voksne til stede. Sammenligne det med øvelseskjøring: Man er nødt til å bruke en bil for å lære å kjøre bil, men det skjer under kontrollerte forhold; med en årvåken og parat ledsager, og det er strengt forbudt når man er alene.

Velg den riktige kniven til barn

Speiderkniven er godt egnet for barn

Utstyr barnet med en liten kniv som passer i hånden og er god å holde i, og bruk helst en som har fingerstopper. Den klassiske speiderkniven (bildet over) er et utmerket kniv å begynne med. Den er lett og trygg, rimelig og god å holde i. Det finnes også kniver uten spiss beregnet for barn. Disse reduserer faren for stikkskader, men strengt tatt er det en tanke unødvendig når barnet likevel er sammen med en voksen som følger med. En kniv uten spiss vil dessuten ganske snart komme til kort. Barna lærer svært fort og spissen på kniven er nyttig, men den må også læres om den skal brukes sikkert.

Uhell skjer

For all del, uhell skjer, og før eller siden skjærer vi oss alle som én. Men det er omfanget som varierer. Den som har fått opplæring i bruk av kniv, og får bruke skarp kniv til å øve seg kommer til å plassere en finger i veien før eller siden. Såret kommer til å blø, men med et plaster, litt blåsing og tørking av et par tårer er saken ute av verden. Det er når barna blir overlatt til seg selv med en sløv kniv i tro om at den ikke skader at de virkelig stygge ulykkene skjer.

En sløv kniv er en farlig kniv

La oss slå det fast med det samme. En sløv kniv er en farlig kniv!

Noen overlater en sløv kniv til barna i tro om at de ikke skader seg på den like lett. Ikke gå i den samme fella! En sløv kniv er minst like farlig som en kvass kniv som ikke brukes riktig. Den sløve kniven krever større kraft for å skjære, og med større kraft fører mindre kontroll. Dessuten blir man raskere utslitt i hendene og får desto mindre kontroll. Den har lettere for å glippe og er uforutsigbar. Og er en kniv skarp nok til å skjære, så er den også skarp nok til å skade. Er den derimot ikke skarp nok til å skjære er den bortkastet – også for barn.

Om uhellet skulle være ute er det også slik at en sløv kniv vil skape «urene» kutt som gror sakte. Sår etter skarpe kniver gror normalt raskere fordi de ikke river opp kjøttet på samme måten, men etterlater rene snittflater som lukkes og gror raskt.

Verktøy er ikke leketøy

Det aller viktigste barna må lære er at en kniv ikke er et leketøy. De må bli fortalt at den er et verktøy, at den er skadelig om det ikke blir brukt riktig, og at de ikke må få bruke den til lek. Det er når barna blir overlatt til seg selv eller sammen med andre barn, uten tilsyn at ulykkene skjer. Dersom det ikke er voksne til stede er det heller ingen som kan gi korreks når barna løper med kniven, spikker mot seg selv eller andre, kaster kniven eller på annet vis skaper farlige situasjoner. Det er ikke av dumhet at barn kan finne på å gjøre slike ting, men av uvitenhet. Dersom ingen har lært dem forsvarlig knivbruk, kan man heller ikke forvente at de skal forstå det.

Men kunnskap kommer heller ikke av seg selv. Selv om man har blitt voksen og forstår at kniven kan være farlig, betyr det ikke at man uten videre vet hvordan man skal benytte kniv. Uansett hvor gammel man er før man begynner må man faktisk lære å bruke kniv for å kunne bruke kniv. Man lærer best når man er barn. Hvorfor skal man da vente til barna blir voksne?

Knivvettreglene

  • Bruk en liten kniv som er god å holde i
  • Sitt i ro mens du spikker
  • Ha god avstand til andre
  • Ikke spikk mot deg selv eller andre
    (Derfor må også hånda som holder emnet være bak kniven)
  • Ikke legg kniven fra deg uten slire på
  • Bruk bryne for å holde kniven skarp og fin
  • Kniven er et verktøy og ikke et leketøy

Barnehagen Barnas Hus i Bardu fortjener skryt. De hadde en fin artikkel fra en tur i skogen, hvor barna fikk lov til å bruke kniv. Flott at dere lærer barna å bruke kniv, Barnas Hus! 🙂 Besøk bloggen deres. Der ligger det mange fine bilder fra turen de hadde, med lykkelige barn som fikk bruke kniv.

Én kommentar til «Barn bør få bruke kniv»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.