Terassedekke

Er trykkimpregnerte materialer farlige?

Er impregnerte materialer farlig for mennesker? Kan jeg brenne trykkimpregnerte materialrester? Hva bør jeg tenke på når jeg behandler impregnerte materialer? Påstandene er mange og forvirringen er total! I dette innlegget skal vi finne svar på noen av de vanlige spørsmålene om impregnerte materialer.

To hovedtyper impregnert materiale

Det er greit å avklare det med det samme. Impregnert trevirke deles inn i to hovedkategorier:

  • Kreosotimpregnerte materialer
  • Trykkimpregnerte materialer
Kreosotimpregnert stolpe

Kreosotimpregnerte materialer er de mørk brune, nesten sorte materialene vi kjenner fra lyktestolper, kaier og gamle fórsiloer og som har den særegne lukten. Denne typen skal vi straks komme tilbake til. Trykkimpregnerte materialer er det grønne trevirket vi kjenner til fra byggevaren, i terrasser og lekestativer.

Trykkimpregnerte materialer

Den grønne fargen i trykkimpregnerte materialer kommer av kobbersaltene som brukes i impregneringen. Før i tiden ble det brukt blant annet arsen og krom i impregneringen (CCA-stoffer), og disse stoffene er farlige. Derfor ble det kom det et forbud mot denne typen impregnering i 2002, og man tok i bruk impregnering med for eksempel Tanalith E og Wolmanit.

Er trykkimpregnerte materialer giftige?

Den gamle typen trykkimpregnerte materialer er giftige, og skal derfor behandles som farlig avfall. Den typen som vi får kjøpt i dag regnes ikke som farlig. 

Terassedekke
Trykkimpregnerte materialer

Men som det står på nettsidene til Store norske leksikon er kobbersaltene sterkt giftig for organismer som alger, sopp og bakterier. Det er nettopp derfor de brukes i impregneringen – for å hindre råte. Kobbersaltene kalles for «mindre skadelig for høyere organismer» – altså mennesker og dyr. Det betyr i bunn og grunn at det går bra med små mengder, men større mengder kan være skummelt. Det er grunnen til at man ikke skal bruke trykkimpregnerte materialer til noe som kommer i kontakt med mat.

Statens forurensningstilsyn har sagt om impregnerte materialer i lekeapparater at:

Trykkimpregnert tre vil ofte lekke ut impregneringsmidler, og selv om de «tillatte» midlene ikke er veldig helseskadelig, kan det være lurt å overflatebehandle lekeapparat etc for å hindre slik utlekking.

[…]

Impregneringsmidler vil alltid inneholde giftige stoffer, og det vil være en viss risiko for utlekking av disse når treverket blir vått. De nye produktene på markedet er impregnert med stoffer som ikke er fullt så giftige som de «gamle», men det er ikke å anbefale til bruk der det kan være en risiko for utlekking til drikkevann.

Konklusjonen er altså at JA, trykkimpregnerte materialer er giftige. Moderne trykkimpregnering er bare ikke like giftig som den gamle typen.

Giftig

Kan jeg brenne trykkimpregnerte materialer?

Nei! Spesielt den gamle sorten trykkimpregnerte materialer er veldig farlig å brenne. Arsen omdannes til arsenikk når det brennes, og er veldig giftig. Derfor skal gamle trykkimpregnerte materialer behandles som farlig avfall og leveres på miljøstasjonen.

Det er bare rent trevirke som kan brennes.

Mange sier at det er ufarlig å brenne nye trykkimpregnerte materialer. De er ikke like farlige å brenne, men de inneholder fremdeles kobbersalter. Det er mindre skadelig for oss, men ikke ufarlig. Stoffene tas lettere opp i lungene enn gjennom huden. Og saltene tærer dessuten på ovnen dersom du brenner slike materialer i ovnen.

Dessuten regnes brenning av impregnerte materialer som brenning av avfall, og det er forbudt. Det er bare rent trevirke man har lov til å brenne.

Alle trykkimpregnerte materialer skal derfor leveres hos miljøstasjonen.

Kan jeg gjenbruke trykkimpregnerte materialer?

Nei, det er faktisk ikke tillatt å gjenbruke trykkimpregnerte materialer. Dette handler sannsynligvis om at det er vanskelig å skille gammel og ny type fra hverandre. I tillegg har ikke forbudet mot CCA-impregnering eksistert så lenge, så sannsynligheten er stor for at det brukte trevirket er av gammel type.

Koster det noe å levere trykkimpregnerte materialer på miljøstasjonen?

Neida, det er gratis. Det er fordi det er vanskelig å skille de ulike typene trykkimpregnerte materialer fra hverandre, spesielt dersom de er brukt. Det er forskjell på hvordan materialene behandles om det er gammel eller ny type, men dersom du ikke vet hvilken type det er vil det behandles som farlig avfall uansett.

Må jeg rive det jeg allerede har av trykkimpregnerte konstruksjoner?

Nei, det er tillatt å fortsette å bruke de konstruksjonene du har. Men det er verdt å legge merke til anbefalingen fra Statens forurensningstilsyn: Sørg for å overflatebehandlet trevirket for å hindre at det lekker ut giftige stoffer. -Særlig om det er en installasjon som innebærer hudkontakt.

Du er ikke nødt til å rive lekestativet selv om det er bygd av gammelt impregnert materiale.

Kreosotimpregnerte materialer

Kreosot er et tjærestoff som er arvestoffskadelig, allergifremkallende, kreftfremkallende og miljøskadelig. Det er ikke lov for privatpersoner å bruke kreosot, men materialer som var kreosotimpregnert før 31. desember 2002 kan brukes. Det er en hel del forutsetninger:

  • Det skal ikke brukes inne.
  • Det skal ikke brukes til leker, lekeplasser, parker, utemøbler eller andre plasser der det gjerne blir mye hudkontakt.
  • Det skal ikke brukes til dyrking eller andre ting som kommer i kontakt med mat, heller ikke kompostbinge og lignende.

Kreosotmaterialer skal leveres på miljøstasjonen som farlig avfall.

Oppsummering

Impregnerte materialer skal behandles med omtanke uansett type. Du må aldri brenne impregnert material. Det skal alltid leveres på miljøstasjonen. Skal du bygge noe som skal brukes i tilknytning til mat må du styre unna impregnert materiale. Og bygger du noe til barna kan det være lurt å overflatebehandle med olje eller beis.

Da anser vi den saken som avklart. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.