Treverktøy

Fem positive sider med trearbeid som hobby

Det er mange positive sider ved trearbeid, og man kan bruke uendelig mange ord på å beskrive den flotte hobbyen det er. Det er vanskelig å plukke ut de aller viktigste sidene, men jeg har gjort et forsøk. Her har jeg listet opp fem gode grunner til å prøve seg på trearbeid.

Gleden av å skape noe

SnekringDen kanskje viktigste siden ved trearbeid – etter min mening i hvert fall – er gleden av å skape noe. Det er flott å bruke en gjenstand man har laget selv. Det er givende å se hvordan materialer sakte men sikkert tar form og blir til akkurat den gjenstanden du hadde sett for deg. Og det er spesielt artig å ha en helt egen gjenstand, ulikt alt annet man får kjøpt i butikken, og vite at det er nettopp du som har lagt den. Ofte legger også mange merke til det du har laget, og kanskje kunne de tenke seg å ha en akkurat slik.

Rekreasjon

TrehjerterI en hverdag fylt med «må» og «bør» er det godt å tilføre litt «vil». Rekreasjon er viktig, fordi det lar oss tenke på andre ting en liten stund. Vi får koblet vekk alt det andre, og bare konsentrert oss om det vi gjør her og nå. Og akkurat det med konsentrasjon er viktig med trearbeidet. Det krever såpass mye konsentrasjon at du blir regelrett tvunget til å ikke tenke på de andre tingene som kanskje bekymrer deg. Og på toppen av det hele sitter du igjen med en mestringsfølelse. Det er god rekreasjon, det.

Utvikle ferdigheter

Når vi arbeider med hendene utvikler vi ferdigheter som kan brukes til andre nyttige formål. Vi blir ikke bare flinkere i hobbyen vår, men vi kan bruke ferdighetene til for eksempel reparasjoner. For eksempel blir det mye enklere å gjøre reparasjoner på møbler og annet inventar, og boligen ikke minst.

Bygningsarbeidere

Dessuten har håndverk en overføringsverdi. Blir du dyktig i ett håndverk er terskelen lavere for å mestre andre oppgaver hvor du bruker hendene. Den estetiske sansen og motorikken utvikles, og kanskje til og med forståelsen for andre verktøy og materialer.

Ikke kostbart

Det trenger ikke å være kostbart å drive med trearbeid i det hele tatt. Det kan til og med være kjempebillig. Det eneste du trenger for å komme i gang med trearbeid er en kniv. Mer skal faktisk ikke til for å komme i gang. Som materiale kan du for eksempel bruke brukte paller, greiner fra skogen eller rekved.

Husk at det er DU som skaper, ikke verktøyet. Verktøyet er bare et middel for å hjelpe deg med å oppnå det du ønsker.

Så klart, med økende ferdigheter og ambisjoner kommer ofte ønsket om mer verktøy og å kjøpe treverk og emner. Men man kan legge til litt og litt, og gradvis utvide med det man trenger og ønsker seg etter hvert. Og mye av det verktøyet du får bruk for kan du finne brukt til en rimelig penge, på finn.no, brukthandler, Facebook eller loppemarked.

Treskjærejern

Passer alle

Noen kan spikke, noen kan snekre store konstruksjoner, noen er svært nøyaktige i det de gjør, og noen mangler ei arm. Hvem som helst kan skape noe av tre. Hvor som helst, når som helst og uansett ferdighetsnivå – det er noe du kan gjøre med treverk. Til trearbeid kan vi bruke elektriske verktøy, automatiske verktøy eller håndverktøy. Vi kan spikke, lime, dreie, lage konstruksjonstegninger, felle trær og sage emner, snekre, skjære… Noen bygger modeller, andre bygger møbler og noen bygger bruksgjenstander. Eller kanskje pyntegjenstander eller smykker?

Mulighetene er så utrolig mange. Alle kan finne noe som passer innenfor trearbeid.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.