Kjepphest

Hjemmelaget kjepphest

-En kjepphest – det har jeg lyst å lage til Snorre, tenkte jeg. Og så gjorde jeg det. Og det er slett ikke vanskelig å lage.

Utfordringen min er å vite hvordan en hest ser ut. Jeg kan vel ett og annet, men hest er ikke en av de tingene jeg har peiling på. Så jeg brukte vår venn Google bildesøk for å finne en anatomisk korrekt hest som utgangspunkt. OK, kanskje ikke så anatomisk korrekt, såpass ser jeg, men søt i hvert fall. Så den tegnet jeg av på en fjøl jeg hadde liggende. Hobbyplater er godt egnet til slikt.

Skissert hestehode til kjepphesten
Jeg skisserte først hvordan hodet til kjepphesten skal se ut.

Utskjæring og pussing

Stikksaga er et fint verktøy til å skjære ut slikt som dette. Ei bandsag hadde vært enda bedre, men det har jeg ikke. Du kan også bruke ei løvsag eller kopingsag.

Hodet til kjepphesten er skåret ut
Et puslespill, et puslespill – det kan du pusle med når du vil…

Den siste finpussen gjorde jeg med kopingsag, sponhøvel, tappjern og rasp. Helt til slutt brukte jeg sandpapir og sørget for glatte, fine kanter rundt hele hodet. Jeg pusset også hele overflaten på hodet. Jeg bruker vanligvis sandpapir med korning på 60 og deretter 180. Noe finere enn det er ikke nødvendig når overflaten skal males eller lakkes. Da risikerer vi bare trøbbel med vedheft.

Siste justeringer på hodet til kjepphesten
Hodet til kjepphesten er ferdig utskåret.

Skaft og håndtak

Jeg brukte rundstokk til skaft og håndtak på kjepphesten. I enden av skaftet ville jeg ha en trekule som beskyttelse, og det samme i endene av håndtaket. For at kula skulle passe på skaftet måtte jeg borre et hull med tilsvarende diameter som rundstokken.

Kula må spennes godt fast før man borrer så den ikke begynner å rotere. I baktangen på høvelbenken sitter den godt fast, og treverket lager ikke merker i kula.

Borer hull i kula
Kula måtte spennes godt fast før jeg borret hull.

Jeg limte på plass skaftet og kula med Araldite tokomponentslim. (Ikke tokomponent-slim. Det vet jeg ikke engang hva er for noe…) Tokomponentslimet fyller litt. Det passet bra siden borret mitt hadde øøørlitegrann større diameter enn rundstokken.

Å finne den rette balansen

Det er ikke så kult å ri en hest som henger med hodet. Og så er det ikke sikkert det er så poppis om skaftet på hesten sleper i gulvet og setter merker overalt, eller lager lyd og gir de voksne det mormor kaller «franske nerver». Så jeg fant ut den bør balansere fint når man holder i håndtakene.

Med et passe løst grep med to fingre lot jeg kjepphesten få svinge fritt. Jeg flyttet grepet litt fram og tilbake til jeg fant et punkt hvor den balanserer med en passe vinkel. Der satte jeg merke og borret hull til håndtaket.

Finner balansepunktet til kjepphesten
Jeg fant balansepunktet til kjepphesten, og markerte hvor håndtaket skal være.

Også håndtaket og kulene limte jeg fast med Araldite. Håndtaket er i ett stykke, og går tvers gjennom hodet til kjepphesten. De små kulene hadde et lite gjennomgående hull fra før. Hullene fylte jeg igjen med lim og pusset glatt etter limet var herdet.

Kjepphesten er klar til å males
Kjepphesten er klar til å males.

Maling

Hvilken farge skal hesten ha? Jeg valgte hvit, fordi «prinsens hvite hest» høres passe riktig ut. I skuffa hadde jeg hvit interiørmaling – den sorten man bruker i vinduskarmer. Det passer bra. Til øyne, nese, mane og ører brukte jeg hobbymaling.

Kjepphest
Kjepphesten er ferdig malt og klar til å fange indianere eller delta i veddeløp.

Beskytt malingen

Det er ikke et must, men en god ide å avslutte med et par strøk klarlakk. Da får kjepphesten et beskyttende, hardt lag, og det tar lenger tid før malingen slites bort. Jeg har ikke gjort det selv fordi jeg er litt usikker på om jeg får lakken til å hefte på oljebasert interiørmaling. Jeg er skeptisk. Men utformingen til kjepphesten gjør at malingen stort sett bare slites i noen få kontaktpunkter under hesten. Interiørmalinga er tross alt beregnet for å tåle litt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.