Bakgrunn

Abonner på nettstedet via e-post

Oppgi e-postadressen din for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

JoakimHvem er jeg, og hvorfor finnes denne bloggen?

Jeg heter Joakim Forøysund. Jeg skriver og driver denne bloggen, som jeg kaller Like Ved.

Jeg liker å arbeide med tre, det har jeg alltid gjort. Men det er så mye jeg ikke kan enda. Det finnes mange gode nettsider og tidsskrifter som omhandler trearbeid. Internett er fullt av kilder som kan hjelpe når man ønsker å lære seg mer om hobbysnekring. Alt fra prosjektbeskrivelser, videoer som beskriver framgangsmåter og teknikker til produkttester og omvisninger på private verksted. Det er masse kunnskap og inspirasjon der ute. Og nesten samtlige er på et annet språk enn norsk.

Nå har ikke jeg problemer med å forstå engelsk, som er språket til så mange av disse sidene. Jeg har brukt masse tid på å se videoer om trearbeid, lese artikler og se på bilder, og jeg har lært masse av dem. Men ikke spør meg om å forklare noe av det jeg har lært på norsk! Jeg har ikke anelse hva dadoe blade er på norsk! Ei heller andre verktøy og deler av dem, som frog, jointer eller jack plane. Hva med sammenføyninger? Hvordan forklarer jeg butt-joint, dove-tail og biscuit joint? Og hvor mange millimeter er dessuten three sixteenth of an inch? For hvem vet vel forskjellen på en engelsk og en amerikansk tomme?

Det er særdeles få kilder som beskriver trearbeid på norsk, utenom bøker. Det eksisterer ingen norskspråklige tidsskrifter som omhandler trearbeid, dersom man ser bort fra Gjør det selv og lignende hus-og-hjem-blader. Det er få norskspråklige nettsider på emnet. Jeg ønsker å lære mer, jeg ønsker å lære de norske begrepene, og det er interessant å kunne se tilbake på det man har gjort tidligere. Derfor opprettet jeg denne bloggen. Jeg ønsker å bruke den som et verktøy for meg selv, der jeg kan følge min egen fremgang og bruke den som et verktøy til egen læring. Og kanskje noen andre også kan dra nytte av den en dag.

 

 

 

10 kommentarer til «Bakgrunn»

  1. Hei Marius, og tusen takk for en hyggelig tilbakemelding!
   En stund etter forrige prosjektet jeg postet her begynte jeg å revurdere hele bloggen fordi den viste seg å ha en begrenset læringsverdi for min egen del. -Og læring var jo hovedårsaken til at jeg opprettet bloggen i utgangspunktet. Men, nå i den senere tid har det vist seg at flere og flere har besøkt bloggen, og det kan jo derfor se ut som flere synes det er et interessant emne jeg har postet om. Når jeg nå fant dette hyggelige innlegget fra deg bestemte jeg meg – og blir å drive bloggen videre! -Med en kanskje litt annen tilnærming. Jeg synes det er svært hyggelig å bidra med en slik blogg om det kan være til nytte eller glede for andre!
   Så tusen takk for det! Bloggen min blir å bestå, og du kan regne med nye innlegg i løpet av noen få dager! 🙂
   Hilsen fra Joakim

  1. Hei Roald, og takk for tipset! Jeg kommer til å følge dere på disse bloggene. Spennende at flere er med på å dra i samme retning! 🙂

  1. Hei Roald! Denne har jeg vært innom tidligere. Veldig flott side, så tusen takk! 🙂 Jeg er alltid glad for slike forslag!

 1. Oppdaget plutselig denne siden, en drøm for en frøken med sterk skapertrang og null utdanning/opplæring….
  Fantastisk side, og har allerede begynt å planlegge verkstedet i hodet nå!
  Ble så utrolig inspirert!
  Er denne siden fortsatt aktiv med nye oppdateringer?

  1. Hei! Så hyggelig å høre! 🙂 Det har vært lite aktivitet her en stund på grunn av mye annet som skjer, i forhold til jobb, utdanning og familie. Men det blir å komme mer etter hvert – Det er masse jeg har lyst til både å skrive om og gjøre. Så følg veldig gjerne med videre 🙂 Lykke til med verkstedet ditt! Del gjerne bilder og erfaringer etter hvert 🙂

   1. Jeg fant denne siden etter søk på bruk av høvelbenk. Gått i glemmeboken etter mange år man hadde sløyd på skolen.

    Ble litt bekymret når siste innlegg var fra 2014, så heldigvis et relativt nylig fra 2016.
    Håper du fortsetter med ditt folkelige og forståelige språk, slik en enkel sjel forstår.
    Og jeg forstår veldig godt tidsklemmen, med familie, barn vs hobby…

    Hilsen en som «arvet» en masse verktøy som en ikke vet hva brukes til, men som likevel klør i fingrene av å bruke.

    1. Så spennende! Det gamle verktøyet man overtar etter noen, får, arver eller kjøper, er det hyggeligste etter min mening. Da har verktøyet en historie og et personlig preg. Mitt beste tips er å finne en plass du kan bruke til trearbeidet, og så begynne med de grunnleggende verktøyene. De andre finner du nok bruken til etter hvert som du trenger dem. Og øv deg på å slipe verktøyene først som sist – det er helt avgjørende med sylskarpe verktøy!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.